Toplinska stabilnost i otpornost na savijanje goveđih koža za izradu lica obuće (CROSBI ID 659674)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Žuvela Bošnjak, Franka ; Flinčec Grgac, Sandra ; Akalović, Jadranka ; Pomper, Ariana ; Frančeskini, Judita
hrvatski
Toplinska stabilnost i otpornost na savijanje goveđih koža za izradu lica obuće
Postojanost obućarske nape na savijanje je važno svojstvo povezano sa strukturom kožnog tkiva i dovršnih filmova na licu kože. Stabilnost glatkog lica obućarske nape odnosi se na stabilnost boje i polimernih struktura tankih opni na licu kože izgrađenih tijekom dovršnih tehnoloških operacija obrade kože. U eksperimentalnom dijelu rada ispitana je otpornost na savijanje dvaju uzoraka obućarske nape različitih štava i dovršnih obrada: obućarska napa bojani crust i obućarska napa korigiranog lica. Rezultati ispitivanja pokazali su razlike u otpornosti na savijanje gdje je bolju otpornost pokazao uzorak obućarske nape bojani crust. Ispitni uzorci obućarske nape su podvrgnuti termogravimetrijskoj analizi (TGA) u svrhu sagledavanja njihovih otpornosti na djelovanje topline te praćenja plinovitih produkata razgradnje (TG-IR) tijekom dekompozicije s ciljem povezivanja razlika u sadržaju i strukturi štavnih sredstava i dovršnih nasloja s njihovim utjecajem na okoliš.
goveđa koža, obućarska napa, štava, savojna svojstva, TG-IR analize
nije evidentirano
engleski
Thermal stability and resistance to flexion beef leather for making faces of footwear
nije evidentirano
beef leather, footwear napa, tanning, flexion properties, TG-IR analysis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
168-173.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
ZBORNIK RADOVA 11. znanstveno–stručnog savjetovanja TEKSTILNA ZNANOST I GOSPODARSTVO
Ercegović Ražić, Sanja ; Glogar, Martinia Ira ; Novak, Ivan
Zagreb:
2584-6450
Podaci o skupu
11. znanstveno-stručno savjetovanje Tekstilna znanost i gospodarstvo
poster
24.01.2018-24.01.2018
Zagreb, Hrvatska