Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla (CROSBI ID 60829)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav ; Vidović, Senka ; Bilić, Mate Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 19-38

Podaci o odgovornosti

Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav ; Vidović, Senka ; Bilić, Mate

hrvatski

Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla

Svaka industrija, pa tako i prehrambena, ima cilj maksimalnog iskorištenja sirovine prilikom proizvodnje uz minimalnu količinu otpada, gdje otpad nije nužno „otpad“ već nusproizvod ili sirovina u nekom budućem procesu. Danas postoji veliki interes u korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u različite svrhe. Znanstvenici svakodnevno rade na razvoju novih tehnologija i novih načina za iskorištenje tih nusproizvoda kako bi se smanjili troškovi usluge zbrinjavanja otpada. Razvijeni su novi postupci za dodatno iskorištenje zaostalih aktivnih tvari u nusproizvodima stvarajući na taj način dodanu vrijednost proizvodu, bilo da se radi o razvoju novih tzv. funkcionalnih proizvoda, ili o izolaciji bioaktivnih tvari koje svoju primjenu imaju u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Posljednjih godina sve više raste svijest ljudi o potrebi zaštite okoliša te se stoga u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji velika pozornost pridaje zelenim i održivim tehnologijama koje se zasnivaju na prihvatljivom kompromisu između ekonomskih i ekoloških zahtjeva. Kao novo zeleno otapalo posljednjih se godina razmatra i superkritični ugljikov dioksid (CO2) koji se pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima, ali i sintetskim postupcima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo i GRAS (engl. Generally Recognised as Safe ; općenito prihvaćen kao sigurno) otapalo. Ekstrakcija superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene te se sve više počinje koristiti i u obradi nusproizvoda svih grana industrija. U ovom poglavlju dani su primjeri ekstrakcije aktivnih tvari iz nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla pomoću superkritičnog CO2.

ekstrakcija ; superkritični CO2 ; nusproizvodi ; prehrambena industrija ; aktivne tvari

nije evidentirano

engleski

Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla

nije evidentirano

extraction ; supercritical CO2 ; by-products ; food industry ; active substances

nije evidentirano

Podaci o prilogu

19-38.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Šubarić, Drago

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2017.

978-953-7005-51-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija