Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928734

Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla


(Tehnološki fakultet Novi Sad) Jokić, Stela; Aladić, Krunoslav, Vidović, Senka, Bilić, Mate
Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2017. str. 19-38


Naslov
Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla

Autori
Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav, Vidović, Senka, Bilić, Mate

Kolaboracija
Tehnološki fakultet Novi Sad

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Grad
Osijek

Godina
2017

Raspon stranica
19-38

ISBN
978-953-7005-51-1

Ključne riječi
Ekstrakcija, superkritični CO2, nusproizvodi, prehrambena industrija, aktivne tvari

Sažetak
Svaka industrija, pa tako i prehrambena, ima cilj maksimalnog iskorištenja sirovine prilikom proizvodnje uz minimalnu količinu otpada, gdje otpad nije nužno „otpad“ već nusproizvod ili sirovina u nekom budućem procesu. Danas postoji veliki interes u korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u različite svrhe. Znanstvenici svakodnevno rade na razvoju novih tehnologija i novih načina za iskorištenje tih nusproizvoda kako bi se smanjili troškovi usluge zbrinjavanja otpada. Razvijeni su novi postupci za dodatno iskorištenje zaostalih aktivnih tvari u nusproizvodima stvarajući na taj način dodanu vrijednost proizvodu, bilo da se radi o razvoju novih tzv. funkcionalnih proizvoda, ili o izolaciji bioaktivnih tvari koje svoju primjenu imaju u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Posljednjih godina sve više raste svijest ljudi o potrebi zaštite okoliša te se stoga u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji velika pozornost pridaje zelenim i održivim tehnologijama koje se zasnivaju na prihvatljivom kompromisu između ekonomskih i ekoloških zahtjeva. Kao novo zeleno otapalo posljednjih se godina razmatra i superkritični ugljikov dioksid (CO2) koji se pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima, ali i sintetskim postupcima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo i GRAS (engl. Generally Recognised as Safe ; općenito prihvaćen kao sigurno) otapalo. Ekstrakcija superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene te se sve više počinje koristiti i u obradi nusproizvoda svih grana industrija. U ovom poglavlju dani su primjeri ekstrakcije aktivnih tvari iz nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla pomoću superkritičnog CO2.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (Drago Šubarić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek