Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla (CROSBI ID 60829)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav ; Vidović, Senka ; Bilić, Mate
hrvatski
Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla
Svaka industrija, pa tako i prehrambena, ima cilj maksimalnog iskorištenja sirovine prilikom proizvodnje uz minimalnu količinu otpada, gdje otpad nije nužno „otpad“ već nusproizvod ili sirovina u nekom budućem procesu. Danas postoji veliki interes u korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u različite svrhe. Znanstvenici svakodnevno rade na razvoju novih tehnologija i novih načina za iskorištenje tih nusproizvoda kako bi se smanjili troškovi usluge zbrinjavanja otpada. Razvijeni su novi postupci za dodatno iskorištenje zaostalih aktivnih tvari u nusproizvodima stvarajući na taj način dodanu vrijednost proizvodu, bilo da se radi o razvoju novih tzv. funkcionalnih proizvoda, ili o izolaciji bioaktivnih tvari koje svoju primjenu imaju u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Posljednjih godina sve više raste svijest ljudi o potrebi zaštite okoliša te se stoga u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji velika pozornost pridaje zelenim i održivim tehnologijama koje se zasnivaju na prihvatljivom kompromisu između ekonomskih i ekoloških zahtjeva. Kao novo zeleno otapalo posljednjih se godina razmatra i superkritični ugljikov dioksid (CO2) koji se pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima, ali i sintetskim postupcima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo i GRAS (engl. Generally Recognised as Safe ; općenito prihvaćen kao sigurno) otapalo. Ekstrakcija superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene te se sve više počinje koristiti i u obradi nusproizvoda svih grana industrija. U ovom poglavlju dani su primjeri ekstrakcije aktivnih tvari iz nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla pomoću superkritičnog CO2.
ekstrakcija ; superkritični CO2 ; nusproizvodi ; prehrambena industrija ; aktivne tvari
nije evidentirano
engleski
Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla
nije evidentirano
extraction ; supercritical CO2 ; by-products ; food industry ; active substances
nije evidentirano
Podaci o prilogu
19-38.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Šubarić, Drago
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2017.
978-953-7005-51-1