Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928710

Ecce homo! Medicinski i teološki pristupi


Ecce homo! Medicinski i teološki pristupi, Split: Crkva u svijetu, 2018 (zbornik)


Naslov
Ecce homo! Medicinski i teološki pristupi
(Ecce homo! Medical and Theological Aspects)

Urednik/ci
Mateljan, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Crkva u svijetu

Grad
Split

Godina
2018

Stranica
375

ISBN
978-953-256-107-4

Ključne riječi
Bioetika, teološko gledište
(Bioetics, Theological Aspects)

Sažetak
Hrvatsko katoličkog liječničko društvo – podružnica Split i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu organizirali su znanstveni skup s kojega u izdanju Crkve u svijetu imamo Zbornik radova u kojemu su svoja razmišljanja i stavove o bolesti objavili liječnici, profesori medicinskih fakulteta i teolozi s katoličkih bogoslovnih fakulteta i teoloških učilišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zbornik je interdisciplinarne naravi i povezuje dvije profesije – liječničku i teološku, naizgled različite, a u biti vrlo blize jedna drugoj. Svaki rad je na svoj način razmišljanje o bolesti i bolesniku, o liječniku i svećeniku, s osloncem na poruke i simboliku Križnog puta. Suočavanje s bolešću je jedinstveno iskustvo za svakog čovjeka, pogotovo ako je ona teška ili neizlječiva. Javljaju se mnogobrojna pitanja i dileme na koje je teško naći pravi odgovor. U ovom Zborniku na stručnoj i znanstvenoj razini prikazane su dileme s kojima se suočavaju bolesnici, liječnici i teolozi kod bolesnika te boli i patnji koje bolest sa sobom nosi. Teme su složene, kompleksne, u mnogim dijelovima se međusobno isprepleću i otvaraju brojna pitanja o našem pristupu boli i patnji. Možemo zaključiti da nas Zbornik vraća promišljanjima o Bogu, temeljnim ljudskim vrednotama, o bolesniku, njegovu strahu, patnji i dilemama, te njegovim duhovnim potrebama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Teologija, Religijske znanosti (interdisciplinarno polje), Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)

Napomena
Sažetak svakoga od 32 rada preveden je i objavljen na engleskom jezikuPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ante Mateljan (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Ecce homo! Medicinski i teološki pristupi, Split: Crkva u svijetu, 2018 (zbornik)
Mateljan, A. (ur.) (2018) Ecce homo! Medicinski i teološki pristupi. Split, Crkva u svijetu.
@book{book, editor = {Mateljan, A.}, year = {2018}, pages = {375}, keywords = {Bioetics, Theological Aspects}, isbn = {978-953-256-107-4}, title = {Ecce homo! Medical and Theological Aspects}, keyword = {Bioetics, Theological Aspects}, publisher = {Crkva u svijetu}, publisherplace = {Split} }