Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni sastav i antioksidativni kapacitet višnje maraske (Prunus cerasus L. var. marasca (Host) Viv.) (CROSBI ID 659581)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Pedisić, Sandra ; Levaj, Branka ; Dragović Uzelac, Verica ; Zorić, Zoran ; Bursać Kovačević, Danijela ; Elez Garofulić, Ivona ; Repajić, Maja Polifenolni sastav i antioksidativni kapacitet višnje maraske (Prunus cerasus L. var. marasca (Host) Viv.) // Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara. 2017. str. 46-46

Podaci o odgovornosti

Pedisić, Sandra ; Levaj, Branka ; Dragović Uzelac, Verica ; Zorić, Zoran ; Bursać Kovačević, Danijela ; Elez Garofulić, Ivona ; Repajić, Maja

hrvatski

Polifenolni sastav i antioksidativni kapacitet višnje maraske (Prunus cerasus L. var. marasca (Host) Viv.)

Višnja maraska (Prunus cerasus L. marasca (Host) Viv.) najbolju kvalitetu ploda postiže na dalmatinskom području jer ekološki uvjeti pridonose visokom udjelu suhe tvari i polifenolnih spojeva koji zbog svoje antioksidacijske aktivnosti imaju pozitivan učinak na zdravlje ljudi. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati fizikalno-kemijski, ukupni i pojedinačni fenolni sastav te antoksidacijski kapacitet višnje maraske ekotipa Sokoluša uzgojenog na zadarskom i splitskom području. U višnjama sa splitskog područja ukupna kiselost je bila manja nego u uzorcima sa zadarskog područja dok su određene veće vrijednosti ukupne i topljive suhe tvari (27, 13% odnosno 30%). U višnjama sa zadarskog područja koncentracije ukupnih fenola (920, 8 mg/l), neflavonoida (545, 5 mg/l) i antocijana (591, 2 mg/l) su bile veće, kao i pojedinačnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta (75, 47 mmol TE/kg s.t.), a ukupnih flavonoida manje (415, 3 mg/l) nego u višnjama sa splitskog područja. Najveći udio pojedinačnih fenolnih spojeva određenih u višnjama s oba uzgojna područja čine antocijani te je najzastupljeniji cijanidin-3-glukozilrutinozid (65%). Iz skupine flavonol glikozida i hidroksicimetnih kiselina najzastupljeniji su kamferol-3-rutinozid te klorogenska i p-kumarinska kiselina (50%). Koncentracija procijanidina 1 bila je dva puta veća od najzastupljenijeg flavanola katehina (2, 95 – 3, 20 mg/kg s.t.). Postoji statistički značajni utjecaj područja uzgoja na količinu fenolnih kiselina, flavanola i procijanidina.

antioksidativni kapacitet, polifenoli, uzgojno područje, višnja maraska ekotip Sokoluša

nije evidentirano

engleski

Polyphenol composition and antioxidant capacity of maraska sour cherry (Prunus cerasus L. var. marasca (Host) Viv.)

nije evidentirano

antioxidant capacity, polyphenols, growing area, sour cherry marasca ecotype Sokoluša

nije evidentirano

Podaci o prilogu

46-46.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara

Podaci o skupu

12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara

predavanje

02.04.2017-02.04.2017

Vodice, Hrvatska; Škabrnja, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija