Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928386

List masline kao sirovina za "čaj"


Levaj, Branka; Repajić, Maja; Elez Garofulić, Ivona; Taleska, Biljana; Marić, Martina; Novak, Marina; Lončarić, Sanja; Bursać Kovačević, Danijela; Dragović-Uzelac, Verica; Banović, Mara; Vujević, Predrag
List masline kao sirovina za "čaj" // Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara
Vodice i Škabrnja, Hrvatska, 2017. str. 44-44 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
List masline kao sirovina za "čaj"
(Olive leaf as raw material for "tea")

Autori
Levaj, Branka ; Repajić, Maja ; Elez Garofulić, Ivona ; Taleska, Biljana ; Marić, Martina ; Novak, Marina ; Lončarić, Sanja ; Bursać Kovačević, Danijela ; Dragović-Uzelac, Verica ; Banović, Mara ; Vujević, Predrag

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara / - , 2017, 44-44

Skup
12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara

Mjesto i datum
Vodice i Škabrnja, Hrvatska, 02-04.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Maslinov list, biljna infuzija, fenolni spojevi
(Olive leaf, herbal infusion, phenolic compounds)

Sažetak
Masline se u Hrvatskoj u najvećoj količini prerađuju u ulje i komercijalno je interesantan samo plod, iako je maslinov list od davnina poznat po ljekovitosti. Danas postoji niz znanstvenih istraživanja koji potvrđuju ili upućuju na njegov blagotvoran učinak u liječenju visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, dijabetesa, kao i na protuupalno i antibakterijsko djelovanju te doprinos jačanju imuniteta. Fenolni spojevi kojih je u maslinovom listu prisutno više od 20 imaju jako antioksidacijsko djelovanje iz čega proizlaze mnogi navedeni zdravstveni benefiti. Među njima posebno je proučeno djelovanje oleuropeina, hidroksitirosola, kavske kiseline, verbaskozida i tirosola. Od maslinovog lista mogu se pripremati ekstrakti koji se koriste kao dodaci prehrani ili biljne infuzije tj. napitci, za što je uvriježen naziv čaj, iako je ispravno taj naziv koristiti samo za infuzije biljke Camellia sinensis. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj postupka pripreme napitka od lista masline te njegovu stabilnosti obzirom na udio fenolnih spojeva. Pri tome su varirani temperatura vode (90 i 100oC) i vrijeme kontakta lista i vode (5, 10, 15 minuta), a pripremljene infuzije analizirane su nakon 5, 15 i 30 minuta te 1, 4 i 7 sati stajanja na sobnoj temperaturi. Fenolni spojevi određivani su spektrofotometrijski s Folin-Ciocalteu reagensom. Udio fenolnih spojeva raste s porastom temperature i vremena kontakta listića i vode, a tijekom 7 sati ostaje stabilan ili pokazuje blagi porast.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija