Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Elaborat o rezervama tehničko – građevnog kamena na eksploatacijskom polju „Prezid“ – obnova rezervi (CROSBI ID 782125)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Dedić, Željko Elaborat o rezervama tehničko – građevnog kamena na eksploatacijskom polju „Prezid“ – obnova rezervi // Hrvatski geološki institut. 2018.

Podaci o odgovornosti

Dedić, Željko

hrvatski

Elaborat o rezervama tehničko – građevnog kamena na eksploatacijskom polju „Prezid“ – obnova rezervi

Na površinskom kopu „Prezid“ eksploatacija mineralne sirovine tehničko-građevnog kamena izvodi se preko 35 godina. Kop je razvijen u središnjem dijelu eksploatacijskog polja na površini od oko 2, 5 ha s osnovnim platoom na 760 m n/v. Prema Pravilniku o prikupljanju podataka, načinu evidentiranja i utvrđivanja rezervi mineralnih sirovina te izradi bilanci tih rezervi (NN 48/92., 60/92., članci 133. i 134.), ležište „Prezid“ svrstava se u drugu skupinu i prvu podskupinu ležišta tehničko- građevnog kamena. Za potrebe Elaborata o rezervama tehničko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju “Prezid” izvedeni su istražni radovi. Temeljem izvedenih istražnih radova te izdanaka duž sjeverne strane granice eksploatacijskog polja “Prezid” utvrđeno je prostiranje mineralne sirovine tehničko- građevnog kamena, odnosno stanje stijenske mase potrebne za proračun i kategorizaciju rezervi. Utvrđene su bilančne rezerve C1 kategorije i izvanbilančne rezerve C1ib kategorije. Rezerve su utvrđene unutar eksploatacijskog polja “Prezid” na površini od oko 2, 6 ha i dubine do razine kote 756 m n/v. Proračun rezervi izvršen je metodom paralelnih vertikalnih presjeka. Prilikom proračuna rezervi, proračunati obujam stijenske mase je korigiran za popravni koeficijent 0, 99, budući da u masi ležišta jalovina je neznatno zastupljena. Na osnovu eksploatacijskog gubitka od 1% umanjene su bilančne rezerve te su prevedene u eksploatacijske rezerve. Ukupno proračunate eksploatacijske rezerve na eksploatacijskom polju “Prezid” iznose 135 428 m3, što s prosječnom godišnjom eksploatacijom od oko 5 000 m3 eksploatacijskih rezervi osiguravaju vijek eksploatacije za oko 27, 3 godine. Prilikom otkopavanja obujam stijenske mase eksploatacijskih rezervi se povećava za koeficijent rastresitosti u iznosu od k = 1, 3. Stoga, ukupne količine eksploatacijskih rezervi rastresito iznose: 176 056 m3.

ležište ; tehničko-građevni kamen ; rezerve

nije evidentirano

engleski

Study on crushed stone aggregates in the exploitation field „Prezid“ - the first restoration of reserves

nije evidentirano

deposits ; crushed stone aggregates ; reserve

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatski geološki institut

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija