Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj anatomske pozicije na sposobnost zadržavanja vode i mekoću konjskog mesa (CROSBI ID 249029)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kaić, Ana ; Žgur, Silvester ; Potočnik, Klemen Utjecaj anatomske pozicije na sposobnost zadržavanja vode i mekoću konjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 1; 38-42

Podaci o odgovornosti

Kaić, Ana ; Žgur, Silvester ; Potočnik, Klemen

hrvatski

Utjecaj anatomske pozicije na sposobnost zadržavanja vode i mekoću konjskog mesa

Cilj istraživanja bio je utvrditi sposobnost zadržavanja vode (kalo odmrzavanja, kalo kuhanja) i mekoću (silu presijecanja) najdužeg leđnog mišića (LT) i polutetivastog mišića (ST) konjskog mesa izuzetih nakon uobičajene klaoničke prakse. Prosječna vrijednost kala odmrzavanja LT mišića bila je 8, 65 %, dok je prosječna vrijednost kala odmrzavanja ST mišića bila 6, 69 %. Prosječna vrijednost kala kuhanja LT mišića bila je 19, 35 %. Znatno veća prosječna vrijednost kala kuhanja utvrđena je u ST mišiću (23, 41 %). Prosječna vrijednost sile presijecanja LT mišića bila je 28, 10 N. Prosječna vrijednost sile presijecanja ST mišića bila je znatno veća od one utvrđene u LT mišiću te je iznosila 45, 64 N. Usporednom analizom razlika srednjih vrijednosti kala odmrzavanja, kala kuhanja i mekoće utvrđene su statistički značajne razlike između LT i ST (p<0, 0001) mišića konjskog mesa. Nadalje, rezultati potvrđuju umjereno visoku i pozitivnu korelaciju (r=0, 60 ; p<0, 0001) kala odmrzavanja između LT i ST mišića. Zaključno, anatomska pozicija je čimbenik kojeg je potrebno uzeti u obzir ne samo u istraživanjima nego i pri tehnološkoj obradi te izboru i kupnji konjskog mesa.

kalo odmrzavanja ; kalo kuhanja ; sila presijecanja ; konjsko meso

nije evidentirano

engleski

Effect of anatomical position on the water- holding capacity and tenderness of horse meat

nije evidentirano

thawing loss ; cooking loss ; shear force ; horse meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20 (1)

2018.

38-42

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice