Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928099

Modeliranje ženske bluze za izradu iz pamuka različite bjeline


Botteri, Lea; Hendija, Martina; Doležal, Ksenija; Tarbuk, Anita
Modeliranje ženske bluze za izradu iz pamuka različite bjeline // ZBORNIK RADOVA 11. znanstveno–stručnog savjetovanja TEKSTILNA ZNANOST I GOSPODARSTVO / Ercegović Ražić, Sanja ; Glogar, Martinia Ira ; Novak, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, 2018. str. 68-74 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Modeliranje ženske bluze za izradu iz pamuka različite bjeline
(The Women’s Blouse Modeling for Making It of Cotton of Different Whiteness)

Autori
Botteri, Lea ; Hendija, Martina ; Doležal, Ksenija ; Tarbuk, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
ZBORNIK RADOVA 11. znanstveno–stručnog savjetovanja TEKSTILNA ZNANOST I GOSPODARSTVO / Ercegović Ražić, Sanja ; Glogar, Martinia Ira ; Novak, Ivan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, 2018, 68-74

Skup
11. ZNANSTVENO-STRUČNO SAVJETOVANJE TEKSTILNA ZNANOST I GOSPODARSTVO

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.01.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Optička bjelila, bjelina, modeliranje i izrada ženske bluze.
(Fluorescent whitening agents (FWA), whiteness, women blouse modeling and making)

Sažetak
Ženska moda je nezamisliva bez bijele bluze, koja je s godinama postala neizostavan odjevni predmet žena svih dobnih skupina, u različitim formalnim, poslovnim, svečanim, a u posljednje vrijeme i u neformalnim prigodama. U ovom radu idejno su osmišljena i modelirana dva modela ženske bluze - jedan klasični za formalne poslovne svrhe i drugi model za dnevni izgled. Primjenom optičkih bjelila mogu se postići visoke bjeline materijala, no ne nužno istog tona. Ovisno o kemijskoj konstituciji optičkih bjelila postiže fluorescencija različitog tona – plavog, ljubičastog i crvenog. Iz tog razloga istražene su bjeline pamučnih materijala za izradu bluza postignute kemijskim i optičkim bijeljenjem primjenom 1 % bjelila različite konstitucije iz porodice Uvitex® proizvođača Ciba-Geigy AG: Uvitex NFW, Uvitex BHT, Uvitex CF i Uvitex RSB. Spektrofotometrijskim mjerenjem remisije pokazalo se da Uvitex NFW i Uvitex BHT imaju emisiju u plavom a Uvitex CF i Uvitex RSB u crveno-ljubičastom području. Upravo to svojstvo iskorišteno je pri odabiru materijala kao prijedlog za izradu modeliranih ženskih bijelih bluza.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-9967 - Napredni tekstilni materijali dobiveni ciljanom modifikacijom površine (Sandra Bischof, )