Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti (CROSBI ID 659487)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Majetić Germek, Valerija ; Kosić, Urška ; Biskupović, Toni ; Poturiček, Luka ; Koprivnjak, Olivera
hrvatski
Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj pomoćnih tvari na pokazatelje uspješnosti procesa proizvodnje i na sadržaj o-difenola u djevičanskim maslinovim uljima autohtonih hrvatskih sorti 'Buža', 'Oblica' i 'Rosinjola'. Tijekom laboratorijske prerade plodova ispitivane su tri pomoćne tvari (talk, NaCl i CaCO3) koje su zasebno i u različitim masenim udjelima dodavane u maslinova tijesta istraživanih sorti. Kod 'Buže' i 'Oblice' sol je pokazala bolju učinkovitost u povećanju randmana i ekstraktabilnosti ulja u odnosu na talk i kalcijev karbonat. Primjena pomoćnih tvari kod 'Rosinjole' nije doprinjela boljoj ekstrakciji ulja. Dodatak soli značajno je povećao udio o-difenola u uljima 'Buže' i 'Rosinjole'.
djevičansko maslinovo ulje ; autohtone sorte ; pomoćne tvari ; o-difenoli
Istraživanja u ovom radu provedena su u sklopu znanstveno-istraživačke potpore Sveučilišta u Rijeci (projekt br. 13.06.1.4.50).
engleski
Influence of processing aids on indicators of the oil production effectiveness and o- diphenols of autochthonous virgin olive oils
nije evidentirano
virgin olive oil ; autochthonous cultivars ; processing aids ; o-diphenols
nije evidentirano
Podaci o prilogu
504-508.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543)
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
poster
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska