Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 92799

Korporativno upravljanje i eksterna revizija u kontekstu novog Međunarodnog revizijskog standarda 260


Vitezić, Neda
Korporativno upravljanje i eksterna revizija u kontekstu novog Međunarodnog revizijskog standarda 260 // Aktualnosti u reviziji / Spremić, Ivo (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga revizora, 2001. str. 57-72 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Korporativno upravljanje i eksterna revizija u kontekstu novog Međunarodnog revizijskog standarda 260
(Corporate management and external audit)

Autori
Vitezić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Aktualnosti u reviziji / Spremić, Ivo - Zagreb : Hrvatska udruga revizora, 2001, 57-72

Skup
4. Godišnje savjetovanje "Povezanost revizije i računovodstva"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15-16.10.2001.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Korporativno upravljanje; eksterna revizija; odbor za reviziju;
(Corporate governanace; external auditing; Audit Committee)

Sažetak
U uvjetima korporativnog upravljanja nadzorni mehanizmi dolaze još više do izražaja u težnji za zadovoljavanjem interesa skupina. Posebno je istaknuta uloga odbora za reviziju koji predstavlja posrednika između internih i eksternih revizora i onih koji su zaduženi da vode poduzeće i upravljaju njime. Uloga eksternih revizora postaje sve važnijom u sustavu korporativnog upravljanja, jer se od njih traži nezavisno i objektivno uvjerenje o načinu na koji su financijski izvještaji pripremljeni i prezentirani. Mišljenje revizora o vjerodostojnosti financijskih izvještaja bit će zadovoljeno samo u sučaju ako se metodološki postupci revizije obavljaju sukladno standardima i uputama, među kojima se ističe i ona koja propisuje raspravu o pitanjima od interesa za upravljanje. Revizor je dužan raspraviti pitanja od interesa za upravljanje ako su ona proizašla iz revizije financijskih izvještaja s onima koji su zaduženi za upravljanje, tj. s upravom i menedžmentom poduzeća. Revizor će procijeniti koje su to mjerodavne osobe s kojima će raspraviti razna pitanja proizašla tijekom revizije financijskih izvještaja i koja se uglavnom odnose na primjenu računovodstvenih i ostalih politika, moguće rizike, neizvjesnosti i sumnje, te neslaganja s menedžmentom, revizijske korekcije i moguće modifikacije izvješća i drugo. Revizor je dužan pravodobno usmenim ili pismenim putem izvijestiti o tim pitanjima one koji su zaduženi za upravljanje tj. mjerodavne osobe s kojima je komunicirao.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081006

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Neda Vitezić, (155052)