Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praktikum organske kemije za studente II. godine preddiplomskog studija „Biotehnologija i istraživanje lijekova” (CROSBI ID 747143)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Malatesti, Nela ; Filošević, Ana Praktikum organske kemije za studente II. godine preddiplomskog studija „Biotehnologija i istraživanje lijekova”. Rijeka: Sveučilište u Rijeci, 2017. 108..

Podaci o odgovornosti

Malatesti, Nela ; Filošević, Ana

hrvatski

Praktikum organske kemije za studente II. godine preddiplomskog studija „Biotehnologija i istraživanje lijekova”

Udžbenik je koncipiran tako da su uvodu predstavljene mjere opreza i sigurnosti u radu u kemijskom laboratoriju, s naglaskom na specifičnostima organske kemije, zatim se studente priprema za rad u praktikumu upoznavanjem s laboratorijskim posuđem i metodama rada, osobnim priborom i zaštitnom opremom te opisuje kako se valja pripremiti za ulazne kolokvije, dakle kakva treba biti teoretska priprema prije izvođenja same vježbe kako bi se vježba razumjela i rezultati pravilno interpretirali. Uvodni dio završava uputama o vođenju laboratorijskog dnevnika i pisanju referata koji se pišu nakon izvedenih vježbi. Vježbe koje studenti izvode su: 1. Pročišćavanje krutine ekstrakcijom i prekristalizacijom, 2. Kromatografija, 3. Nukleofilna supstitucija prvog reda (Sinteza tert-butil-klorida), 4. Elektrofilna aromatska supstitucija – nitroziranje (Sinteza p- nitrozofenola), 5. Nukleofilna acilna supstitucija – esterifikacija (Sinteza acetilsalicilne kiseline), 6. Cannizzarova reakcija (Sinteza benzojeve kiseline i benzil- alkohola), 7. Aldolna kondenzacija (Sinteza dibenzilidenacetona), 8. Izolacija kazeina, albumina i laktoze iz mlijeka (Dokazivanje proteina i dokazivanje reduktivnih šećera), 9. UV-vis i FTIR/ATR spektroskopija. U dodatku je opisano pročišćavanje tehničkog benzaldehida (potrebno za 6. i 7. vježbu), kvantitativno određivanje glukoze upotrebom Benedict-ovog reagensa (izvodi se fakultativno uz 8. vježbu kao grupni rad), teoretska osnova UV-vis i FTIR spektroskopije (potrebno za vježbe 2 - 7). U prilogu su MS, NMR i IR spektri svih spojeva koji se pripremaju u Praktikumu, te literaturni izvori koji su navedeni na kraju udžbenika.

Praktikum ; Organska kemija ; Laboratorijske tehnike ; Preddiplomski studij

nije evidentirano

engleski

Practical organic chemistry for students of the 2. year undergraduate study program "Biotechnology and drug research"

nije evidentirano

Practicum ; Organic chemistry ; Laboratory techniques ; Undergraduate study program

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Rijeka: Sveučilište u Rijeci

108

2017.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7720-32-2

Povezanost rada

Kemija