Preferencije potrošača prema potrošnji i kupovini mrkve u Hrvatskoj (CROSBI ID 659405)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jelić, Sanja ; Lončarić, Ružica ; Farkaš, Ines
hrvatski
Preferencije potrošača prema potrošnji i kupovini mrkve u Hrvatskoj
Mrkva je jedna od deset najvažnijih povrtnih vrsta koja se uzgaja u cijelom svijetu zbog svojih nutritivnih vrijednosi. Cilj ovoga rada je utvrditi potrošačke preferencije te njihovo ponašanje u kupovini mrkve. Za prikupljanje podataka korištena je metoda ankete, a kao instrument korišten je anketni upitnik (n=602). Istraživanjem je utvrđeno kako najveći broj ispitanika (n=227) voli jesti mrkvu (ocjena 5), te kako u mjesec dana konzumiraju do 250 g mrkve (32, 1%) u kuhanim jelima ili svježu. Što se tiče kupovine mrkve ispitanicima je najvažnija kvaliteta mrkve zatim porijeklo i cijena. Kvalitetu dostupne mrkve na Hrvatskom tržištu ispitanici su ocijenili ocijenom 3 (46, 0%), a svega 9, 6% ispitanika mrkvu na domaćem tržištu ocjenjuje ocjenom izvrstan (5). Međutim ispitanici su se izjasnili kako čak njih 99, 7% mrkvu smatra "zdravom" namirnicom, te da u budućnosti planiraju zadržati jednake navike u konzumaciji mrkve.
mrkva ; konzumacija ; ponuda ; kupnja
nije evidentirano
engleski
Consumer preferences towards consumption and buying carrot in Croatia
nije evidentirano
carrot ; consumption ; supply ; purchase
nije evidentirano
Podaci o prilogu
120-124.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska