Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 92780

Uloga i zadaci odbora za reviziju u poduzeću


Vitezić, Neda
Uloga i zadaci odbora za reviziju u poduzeću // Interna revizija i kontrola / Žager, Lajoš (ur.).
Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2001. str. 73-88 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uloga i zadaci odbora za reviziju u poduzeću
(The role of assigments of Audit Committee in an enterprise)

Autori
Vitezić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Interna revizija i kontrola / Žager, Lajoš - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2001, 73-88

Skup
4. Savjetovanje "Interna revizija i kontrola"

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 27-28.09.2001.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Odbor za reviziju; interni revizor; eksterni revizor; menadžment
(Audit Committee; internal auditors; external auditors; management)

Sažetak
Uloga i zadaci odbora za reviziju mogu se analizirati razumijevajući njihovu dvostruku ulogu: zaštitnu i konstruktivnu. Njegova osnovna uloga je zaštita nadzornog odbora i uprave od bilo kakvih nezakonitih ili štetnih poslovnih aktivnosti koje bi se odrazile na uspješnost poslovanja i ugled poduzeća. Premda je briga za postizanje primarnog cilja poslovanja - porast stope profitabilnosti - zadaća uprave i nadzornog odbora, odbor za reviziju također je aktivno u to uključen i djeluje u istom smjeru kroz svoju zaštitnu ulogu sprječavajući bilo kakve nepravilnosti koje bi umanjile ostvarenje primarnog cilja. Konstruktivna uloga odbora je, osim što sugerira i predlaže način poboljšanja uspjeha poduzeća, i u tome što ocjenjuje interni kontrolni sustav kao osnovnu predpostavku realnog iskazivanja financijskih podataka. Formalnim pregledom i odobravanjem programa interne revizije, odbor za reviziju djeluje u pravcu povećanja učinkovitosti njihova djelovanja, u intersu poduzeća i njihovih vlasnika. Odbor za reviziju djeluje kao "posljednje prosudbeno mjesto" gdje interni i eksterni revizori raspravljaju o činjenicama koje su izvan nadležnosti menedžmenta i uprave, a u interesu vlasnika jer utječu na realnost iskazivanja financijskih i ostalih pokazatelja poslovanja te na zakonitost i regularnost poslovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081006

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Neda Vitezić, (155052)