Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije (CROSBI ID 659363)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Rončević, Ana ; Svečnjak, Lidija, Bubalo, Dragan ; Prđun, Saša
hrvatski
Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije
Cilj je ovog rada bio utvrditi fizikalno- kemijska svojstva meda s područja Dalmacije, a u tu je svrhu u razdoblju 2014.-2015. godine prikupljeno i analizirano ukupno 171 uzoraka meda. Prosječni se udio vode kretao od 15, 5 % (med od ružmarina) do 18, 4 % (med od vrijesa). U 2014. godini, prosječno najniža vrijednost električne provodnosti utvrđena je u uzorcima vriskova meda (0, 38 mS/cm), a najviša u uzorcima medljikovca (1, 27 mS/cm), dok je u 2015. najniža srednja vrijednost ustanovljena u uzorcima meda od ružmarina (0, 15 mS/cm), a najviša u uzorcima medljikovca (1, 01 mS/cm). Prosječna se pH vrijednost u 2014. godini kretala od 3, 85 u uzorcima livadnog meda do 5, 45 u uzorcima meda od drače, dok je u 2015. najniža srednja vrijednost utvrđena u uzorcima meda od ružmarina (3, 88), a najviša u uzorcima meda od drače (5, 32).
med, Dalmacija, udio vode, električna provodnost, pH vrijednost
nije evidentirano
engleski
Physico-chemical properties of honey from Dalmatia region
nije evidentirano
honey, Dalmatia, water content, electrical conductivity, pH value
nije evidentirano
Podaci o prilogu
405-409.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska