Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 927688

Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije


Pavlović, Marina; Lončar, Jelena; Jakopović, Željko; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija; Zjalić, SLaven
Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2018. str. 268-268 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije
(The presence of ochratoxigenic fungi in vineyards of North and Central Dalmatia)

Autori
Pavlović, Marina ; Lončar, Jelena ; Jakopović, Željko ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Zjalić, SLaven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - , 2018, 268-268

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Okratoksin A, Sjeverna i Srednja Dalmacija, crno vino
(Ochratoxin A, North and Central Dalmatia, red wine)

Sažetak
Količina okratoksina A (OTA), sekundarnog metabolita nekih vrsta gljivica rodova Aspergillus i Penicilium, ograničena je u zemljama EU u hrani, krmivima i vinu Uredbom EC 1881/2006 zbog toksičnosti za ljude i životinje. OTA je čest kontaminant sjemenki žitarica, suhomesnatih proizvoda te vina i piva. Najvažnijim uzročnicima kontaminacije vina smatraju se A. carbonarius i A. niger. U proizvodnji vina OTA može predstavljati ozbiljan problem za komercijalnu vrijednost vina, a kontaminaciji su izloženija crna vina južnog dijela Europe. Dalmacija se prema kartama rizika kontaminacije vina nalazi na granici između zona umjerenog i visokog rizika. S toga je provedeno istraživanje prisutnosti okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije u proljeće i ljeto 2016. i 2017. godine. Uzorkovani su listovi, bobice i tlo na 5 lokacija i izolirana je mikoflora. Kulture morfološki identificirane kao potencijalni proizvođači OTA testirane su na proizvodnju toksina. Proizvođači OTA bili su prisutni u svim vinogradima, no njihova pojavnost je bila vrlo niska, a količine OTA u moštu i vinima proizvedenim tih godina bile su, u svim uzorcima, ispod limita osjetljivosti metode (10 ng/l). Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je rizik kontaminacije vina u Sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji nizak, no prisutnost okratoksigenih gljivica ukazuje da je potrebno podizati svijest o ovom problemu kod vinara i vinogradara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru