Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 92745

Izvješće internog revizora u okviru ocjene kvalitete poslovanja


Vitezić, Neda
Izvješće internog revizora u okviru ocjene kvalitete poslovanja // Računovodstvo, revizija i financije u suvremenim gospodarskim uvjetima / Tadijančević, Stjepan (ur.).
Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2001. str. 337-349 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Izvješće internog revizora u okviru ocjene kvalitete poslovanja
(Internal auditor report and quality performance assesment)

Autori
Vitezić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Računovodstvo, revizija i financije u suvremenim gospodarskim uvjetima / Tadijančević, Stjepan - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2001, 337-349

Skup
XXXVI. Simpozij "Računovodstvo, revizija i financije u suvremenim gospodarskim uvjetima"

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, Svibanj, 2001.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Izvješće internog evizora; kvaliteta poslovanja
(Internal auditor report; quality performance)

Sažetak
Jedna od vrlo bitnih faza u postupku interne revizije je sastavljanje izvješća o rezultatima obavljenog ispitivanja. Ono sadrži trajne dokaze o njegovim aktivnostima i s obzirom da se predočuje odgovornim osobama u poduzeću i van njega izloženo je i njihovoj prosudbi. Težnja je internog revizora da njegovo izvješće bude jasno i učinkovito tj. da bude potkrijepljeno kvalitetnim dokazima o utvrđenim činjenicama na osnovu kojih će se donijeti mjere u cilju povećanja djelotvornosti pojedinih postupaka, a time i kvalitete poslovanja. Stoga izvješće internog revizora ima veće značenje od same obavijesti, jer ono održava koncept interne revizije, a to je kroz metodološke postupke interne revizije utjecati na ostvarenje strategije poduzeća, postavljene ciljeve i politike. Izvješće internog revizora je i bitno sredstvo komunikacije s ostalima u poduzeću, a imati će i dnevnu učinkovitost kroz intervjue sa zaposlenima, zatvorene sastanke gdje se iznosi nalaz revizije, sastanke s upravom poduzeća gdje ih se izvještava o rezultatima revizije, te kroz mnoge druge kontakte u poduzeću.S obzirom da je aktivnost internih revizora usmjerena na cjelokupno poslovanje poduzeća, to će i njihov doprinos utvrđivanju kvalitete poslovanja poduzeća biti od izuzetnog značaja. Što je kvalitetno poslovanje i kako se ono mjeri? U određivanju kvalitete poslovanja postoje razna subjektivna i objektivna mjerila. No, zasigurno se može reći da je kvalitetno poslovanje uspješno poslovanje kojim se kroz postignuti maksimalni rezultat poslovanja u odnosu na ulaganja ostvaruje svrha i cilj postojanja poduzeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081006

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Neda Vitezić, (155052)