Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije (CROSBI ID 659248)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Hadelan, Lari ; Zrakić, Magdalena ; Marušić, Josip ; Grgić, Ivo
hrvatski
Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije
Cilj rada je višekriterijski usporediti prehrambenu industriju u Hrvatskoj i Sloveniji te odrediti u kojoj je državi ona prosperitetnija. U tu je svrhu korišten analitički hijerarhijski proces (AHP) – jedna od metoda višekriterijske analize. Model se temelji na ocijeni prehrambene industrije prema tri grupe kriterija: (a) makroekonomski sektorski pokazatelji, (b) financijski pokazatelji kompanija, (c) tržišna prepoznatljivost kompanija i brendova. Unatoč boljoj prepoznatljivosti hrvatskih kompanija i brendova, makroekonomski i financijski pokazatelji bolji su kod slovenske prehrambene industrije što je odredilo i njezinu ukupnu bolju ocjenu prosperiteta.
prehrambena industrija, višekriterijska analiza, AHP, Hrvatska, Slovenija
Rad je nastao temeljem diplomskog rada Josipa Marušića naslova Višekriterijska usporedba prehrambene industrije u Hrvatskoj i Sloveniji, obranjenog 26.09.2017. na Agronomskom fakultetu. Mentor rada doc.dr.sc. Lari Hadelan
engleski
Multi-criteria comparison of the Croatian and Slovenian food industry
nije evidentirano
food industry, multicriteria analysis, AHP, Croatia, Slovenia
nije evidentirano
Podaci o prilogu
104-109.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska