Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 927253

Interaktivna analiza kombiniranog načina temeljenja


Jakovljević, Monika
Interaktivna analiza kombiniranog načina temeljenja 2017., diplomski rad, diplomski, Geotehnički fakultet, Varaždin


Naslov
Interaktivna analiza kombiniranog načina temeljenja
(Interactive analysis of combined foundations)

Autori
Jakovljević, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Geotehnički fakultet

Mjesto
Varaždin

Datum
13.07

Godina
2017

Stranica
61

Mentor
Krešo Ivandić

Ključne riječi
Temelji, plitki temelji, duboki temelji, piloti, diferencijalna jednadžba problema i rubni uvjeti, kombinirani način temeljenja, proračun krutosti, određivanje pomaka
(Foundations, shallow foundations, differential equation of the problem and boundary conditions, combined foundations, stiffness calculation, displacement analysis)

Sažetak
U ovom diplomskom radu predstavljeni su općenito temelji, njihova podjela na plitke i duboke temelje, zatim zasebna cjelina o pilotima. Posebno je opisan kombinirani način temeljenja te njihov proračun krutosti pilota i roštilja, i određivanje pomaka. Temelj je dio građevine kojim se opterećenja iz kontroliranog nadzemnog dijela prenose u prirodnu sredinu, tlo, na način da građevina bude upotrebljiva i stabilna. Temelj je sastavni dio svake građevine, a oblik temelja i dubina temeljenja ovise o vrsti građevine i osobinama tla ispod nje. Temelji nikad nisu sami sebi svrha, oni su prijelazni dijelovi u kojima se preraspodjeljuju unutrašnje sile iz vitkih i tankih elemenata konstrukcije u masivne i široke temelje. Granica između plitkih i dubokih temelja nije strogo određena, ali se kao gruba podjela može prihvatiti ona po kojoj je dubina ukopavanja temelja u temeljno tlo manja od širine temelja. U slučaju kada dio objekta leži na čvrstom tlu, a dio na mekom tlu ili nasipu, tada se objekt treba jednim dijelom plitko temeljiti, a drugim dijelom duboko temeljiti. Takav način temeljenja se naziva kombinirani način temeljenja. Dio objekta na slabom tlu se duboko temelji na pilotima različite duljine, dok se dio objekta plitko temelji na temeljnom roštilju. Ovakav objekt se nema potrebe temeljiti kompletno na pilotima jer bi onda došlo do nepotrebnog bušenja stijene već s površine terena, što bi dodatno izazvalo troškove i gubljenje vremena, niti ima potrebe temeljiti cijeli objekt plitko zbog slabog sloja tla od površine terena do stijene. Takav kombinirani način temeljenja se koristi isključivo na mjestima neujednačenog sastava tla, jer je isplatnije i efikasnije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Geotehnički fakultet, Varaždin