Kakvoća trupova i mesa turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom (CROSBI ID 659231)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir ; Škorput, Dubravko ; Vnučec, Ivan ; Klišanić, Vedran ; Mahnet, Željko ; Kaić, Ana ; Menčik, Sven
hrvatski
Kakvoća trupova i mesa turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom
Turopoljska svinja (TS) je autohtona hrvatska pasmina svinja masnog tipa nastala tijekom ranog srednjeg vijeka na području Turopolja u središnjoj Hrvatskoj. Zbog skromnih zahtjeva, otpornosti i prilagodbe tradicijskom uzgoju na otvorenom, stoljećima je osiguravala egzistenciju lokanog stanovništva. Međutim, tranzicijom iz ekstenzivnog u intenzivno svinjogojstvo sredinom 20. stoljeća uzgoj TS jenjava i pasmina gotovo izumire. Trenutno, unatoč državnoj potpori, populaciju TS čini samo 116 krmača i 14 nerasta, pa je za održiviji način očuvanja pasminu nužno bolje gospodarski iskoristiti i znanstveno istražiti. Cilj ovog rada bio je stoga utvrditi kakvoću trupova i mesa svinja TP iz otvorenog uzgoja. Korišteno je 20 tovljenika (nazimice i kastrati), žive mase 94, 8±11, 55 kg i dobi 18, 5±1, 4 mj. Utvrđena jemasa toplog trupa 75, 2±10, 6 kg, uz randman 79, 1±2, 3%. Dužina trupa i polovice iznosila je 71, 9±2, 6 cm i 86, 0±3, 0 cm. Debljina slanine (iznad m.gluteus medius) bila je 40, 9±6, 6 mm, a mišića 51, 0±5, 8 mm, uz procijenjeni udio mišićnog tkiva od 35, 8±4, 3%. Udio (%) osnovnih dijelovi mesa I., II. i III. kategorije u trupu bio je redom 41, 2±1, 5, 15, 4±0, 9 i 43, 4±1, 4. Glede kakvoće mesa (m.longissimus dorsi), utvrđen je pH1 6, 43±0, 17 i pH2 5, 97±0, 22, parametri boje L*, a* i b* redom 44, 55±1, 66, 19, 24±0, 98 i 5, 65±0, 88, te 48h gubitak mesnog soka (EZ metoda) 1, 95±1, 07%. Rad je dio projekta TREASURE financiranog u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020, br. potpore 634476.
svinja, turopoljska pasmina, kakvoća trupova, kakvoća mesa, otvoreni uzgoj
nije evidentirano
engleski
Carcass and meat quality of Turopolje pigs reared outdoors
nije evidentirano
pig, Turopolje pig breed, carcass quality, meat quality, outdoor rearing
nije evidentirano
Podaci o prilogu
207-208.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5551
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska