Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća trupova i mesa turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom (CROSBI ID 659231)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir ; Škorput, Dubravko ; Vnučec, Ivan ; Klišanić, Vedran ; Mahnet, Željko ; Kaić, Ana ; Menčik, Sven Kakvoća trupova i mesa turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 207-208

Podaci o odgovornosti

Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir ; Škorput, Dubravko ; Vnučec, Ivan ; Klišanić, Vedran ; Mahnet, Željko ; Kaić, Ana ; Menčik, Sven

hrvatski

Kakvoća trupova i mesa turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom

Turopoljska svinja (TS) je autohtona hrvatska pasmina svinja masnog tipa nastala tijekom ranog srednjeg vijeka na području Turopolja u središnjoj Hrvatskoj. Zbog skromnih zahtjeva, otpornosti i prilagodbe tradicijskom uzgoju na otvorenom, stoljećima je osiguravala egzistenciju lokanog stanovništva. Međutim, tranzicijom iz ekstenzivnog u intenzivno svinjogojstvo sredinom 20. stoljeća uzgoj TS jenjava i pasmina gotovo izumire. Trenutno, unatoč državnoj potpori, populaciju TS čini samo 116 krmača i 14 nerasta, pa je za održiviji način očuvanja pasminu nužno bolje gospodarski iskoristiti i znanstveno istražiti. Cilj ovog rada bio je stoga utvrditi kakvoću trupova i mesa svinja TP iz otvorenog uzgoja. Korišteno je 20 tovljenika (nazimice i kastrati), žive mase 94, 8±11, 55 kg i dobi 18, 5±1, 4 mj. Utvrđena jemasa toplog trupa 75, 2±10, 6 kg, uz randman 79, 1±2, 3%. Dužina trupa i polovice iznosila je 71, 9±2, 6 cm i 86, 0±3, 0 cm. Debljina slanine (iznad m.gluteus medius) bila je 40, 9±6, 6 mm, a mišića 51, 0±5, 8 mm, uz procijenjeni udio mišićnog tkiva od 35, 8±4, 3%. Udio (%) osnovnih dijelovi mesa I., II. i III. kategorije u trupu bio je redom 41, 2±1, 5, 15, 4±0, 9 i 43, 4±1, 4. Glede kakvoće mesa (m.longissimus dorsi), utvrđen je pH1 6, 43±0, 17 i pH2 5, 97±0, 22, parametri boje L*, a* i b* redom 44, 55±1, 66, 19, 24±0, 98 i 5, 65±0, 88, te 48h gubitak mesnog soka (EZ metoda) 1, 95±1, 07%. Rad je dio projekta TREASURE financiranog u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020, br. potpore 634476.

svinja, turopoljska pasmina, kakvoća trupova, kakvoća mesa, otvoreni uzgoj

nije evidentirano

engleski

Carcass and meat quality of Turopolje pigs reared outdoors

nije evidentirano

pig, Turopolje pig breed, carcass quality, meat quality, outdoor rearing

nije evidentirano

Podaci o prilogu

207-208.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5551

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)