Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija ependimalnih stanica leđne moždine oposuma u razdoblju u kojem se gubi sposobnost regeneracije (CROSBI ID 418319)

Ocjenski rad | diplomski rad

Došen, Dominika Karakterizacija ependimalnih stanica leđne moždine oposuma u razdoblju u kojem se gubi sposobnost regeneracije / Mladinić Pejatović, Miranda (mentor); Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, . 2015

Podaci o odgovornosti

Došen, Dominika

Mladinić Pejatović, Miranda

hrvatski

Karakterizacija ependimalnih stanica leđne moždine oposuma u razdoblju u kojem se gubi sposobnost regeneracije

Danas više od 40 milijuna osoba širom svijeta pati od ozljeda leđne moždine, a za trajno oštećenje živčanog tkiva i gubitak senzomotoričkih i autonomnih funkcija još uvijek ne postoji nikakav za lijek. Novu nadu za razvoj strategija za liječenje ovih ozljeda daju matične stanice, koje se u leđnoj moždini nalaze u ependimalnoj zoni oko središnjeg kanala, te u zidovima mikrovaskulature. U ovom radu promatrane su ependimalne stanice leđne moždine oposuma i to tijekom razdoblja kada ovaj tobolčar gubi sposobnost regeneracije moždinskog tkiva nakon ozljede. Rezultati su pokazali da su ependimalne stanice leđne moždine oposuma, u periodu kada je regeneracija moguća, pozitivne na transkrpicijski faktor ATF3, nedavno otkriven biljeg aktivnih matičnih/praroditeljskih stanica leđne moždine. Kod životinja koje su izgubile sposobnost regeneracije, ATF3 signal nije više prisutan u ependimalnoj regiji, već je ograničen na rijetke stanice koje oblažu krvne žile leđne moždine. Pokazali smo da su stanice s pozitivnim ATF3 jezgrama također pozitivne na SOX2 i vimentin, koji su standardni biljezi matičnih stanica, te da su proliferativne. Ne eksprimiraju biljege karakteristične za mlade niti za zrele živčane stanice. Pokazali smo da se broj matičnih ependimalnih proliferativnih stanica smanjuje tijekom razvoja oposuma, kada regeneracija tkiva leđne moždine nakon ozljede prestaje biti moguća, te da i kod mladih životinja koje još uvijek imaju sposobnost regeneracije, postoji razlika u njihovom broju u dijelovima leđne moždine koji su različito razvijeni. Karakterizacija ependimalnih matičnih stanica prva je stepenica u istraživanju njihove uloge u regeneraciji živčanog tkiva leđne moždine nakon ozljede, te u razvoju novih strategija u kojima bi se ove stanice mogle iskoristiti za nadomjestak oštećenih ili odumrlih živčanih stanica nakon ozljede.

regeneracija, ozljeda leđne moždine, endogene spinalne matične stanice, oposum, središnji živčani sustav

nije evidentirano

engleski

Characterization of spinal cord ependymal cells of neonatal opossums at the time when regeneration stops being possible

nije evidentirano

regeneration, spinal cord injury, endogenous spinal stem cells, opossum, central nervous system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

15.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Rijeci, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova

Rijeka

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)