Boja i pH vrijednost mesa janjadi travničke pramenke (CROSBI ID 659173)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kasap, Ante ; Držaić, Valentino ; Širić, Ivan ; Aščić, Šimun ; Mioč, Boro
hrvatski
Boja i pH vrijednost mesa janjadi travničke pramenke
Cilj istraživanja je bio utvrditi vrijednosti parametara boje (L*, a* i b*) i pH45 vrijednost mesa janjadi travničke pramenke te utvrditi utjecaj spola na navedena svojstva. Istraživanje je provedeno na ukupno 70 klaonički obrađenih janjećih trupova (♂=48 ; ♀=22). Utvrđene prosječne vrijednosti parametara boje L*, a* i b* su bile redom 53, 66 ; 21, 97 ; 3, 99 na m. rectus abdominis-u te 46, 17 ; 17, 49 ; 2, 97 na m. semitendinosus-u. Prosječna pH45 vrijednost utvrđena na m. longissimus dorsi je bila 6, 44. Istraživanjem je utvrđena velika sličnost u svim istraživanim svojstvima između trupova muške i ženske janjadi, osim vrijednosti parametra boje L* na m. semitendinosus-u koja je bila statistički značajno veća u trupovima muške janjadi (P<0, 05).
janjad, boja mesa, pH, travnička pramenka
nije evidentirano
engleski
Colour and pH value of lamb meat of Travnik sheep breed
nije evidentirano
lambs, meat colour, pH, travnička sheep
nije evidentirano
Podaci o prilogu
450-453.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings 53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
poster
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska