Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926913

BIORAZGRADLJIVI POLIMERI KAO AMBALAŽNI MATERIJALI


Ocelić Bulatović, Vesna; Govorčin Bajsić, Emi; Kučić Grgić, Dajana; Jozinović, Antun
BIORAZGRADLJIVI POLIMERI KAO AMBALAŽNI MATERIJALI // XII. susret mladih kemijskih inženjera / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2018. str. 102-102 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


Naslov
BIORAZGRADLJIVI POLIMERI KAO AMBALAŽNI MATERIJALI
(BIODEGRADABLE POLYMERS AS PACKAGING MATERIALS)

Autori
Ocelić Bulatović, Vesna ; Govorčin Bajsić, Emi ; Kučić Grgić, Dajana ; Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Biorazgradljivi polimeri, DSC, TGA
(Biodegradable polymers, DCS, TGA)

Sažetak
Ambalažni materijali imaju široku primjenu u svakodnevnom životu potrošača i u industriji. Velika količina nepovratne plastične ambalaže postala je ekološki problem, a moguće rješenje predstavlja razvoj biorazgradljivih polimera. Biorazgradljivi polimerni materijali proizvode se različitim postupcima iz obnovljivih izvora životinjskog ili biljnog podrijetla i mogu se razgraditi kompostiranjem na ugljikov dioksid, vodu, anorganske sastojke i biomasu. Tijekom tog procesa ne stvaraju se nikakvi štetni spojevi. Istraživanja pokazuju da ambalaža od biorazgradljivih polimera sprječava gubitak vlage u pakiranju, smanjuje oksidaciju lipida i poboljšava okus plodova, povećavajući njihovu trajnost i mikrobiološku stabilnost. U ovom radu provedena su ispitivanja toplinskih svojstava diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC) i termogravimetrijskom analizom (TGA) mješavina biorazgradljivih polimera, polilaktida (PLA) i termoplastičnog škroba (TPS). TPS je pripremljen s različitim udjelima glicerola kao plastifikatora. Zbog hidrofilne prirode TPS-a ispitana je i apsorpcija vode PLA/TPS mješavina. Termoplastični škrob utječe na porast stupnja kristalnosti PLA u ispitivanim mješavinama, dok PLA utječe na porast toplinske stabilnosti TPS- a. Utjecaj glicerola kao plastifikatora TPS-a nema značajnu ulogu u ispitivanju toplinskih svojstava, dok je ispitivanje apsorpcije vode pokazalo da se uz veći udio glicerola dobivaju niže vrijednosti apsorpcije vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb