Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926910

TOPLINSKA SVOJSTVA MJEŠAVINA NA BAZI TERMOPLASTIČNOG ŠKROBA


Borković, Ivana; Horvat, Tajana; Govorčin Bajsić, Emi, Kučić Grgić, Dajana; Jozinović, Antun; Ocelić Bulatović, Vesna
TOPLINSKA SVOJSTVA MJEŠAVINA NA BAZI TERMOPLASTIČNOG ŠKROBA // XII. susret mladih kemijskih inženjera / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2018. str. 83-83 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


Naslov
TOPLINSKA SVOJSTVA MJEŠAVINA NA BAZI TERMOPLASTIČNOG ŠKROBA
(THERMAL PROPERTIES OF THE THERMOPLASTIC STARCH BLENDS)

Autori
Borković, Ivana ; Horvat, Tajana ; Govorčin Bajsić, Emi, Kučić Grgić, Dajana ; Jozinović, Antun ; Ocelić Bulatović, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22-23.02.1018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Toplinska svojstva ; termoplastični škrob
(Thermal properties, thermoplastic starch)

Sažetak
Uporaba polietilena niske gustoće, PE-LD, kao materijala za pakiranje kontinuirano se povećava diljem svijeta zbog istaknutih fizikalno-kemijskih, mehaničkih, barijernih svojstava, jednostavnosti prerade i niske cijene. Međutim, povećana prisutnost plastičnog otpada koji se dobiva iz derivata nafte u okolišu predstavlja značajan izvor onečišćenja i potencijalnu opasnost za biljni i životinjski svijet. Kako bi se smanjila ovisnost o iscrpljujućim petrokemijskim izvorima sve je veća težnja za korištenjem biopolimera za pakiranje. Škrob se smatra jednim od obećavajućih kandidata zbog svoje bogate dostupnosti, godišnje obnovljivosti i izrazito konkurentne cijene. Toplinska svojstva izuzetno su važna za obradu materijala kao i za predviđanje značajki tijekom njihove potencijalne primjene kao biopolimera. U ovom radu istražena su toplinska svojstva mješavina PE-LD s termoplastičnim škrobom (TPS) u različitim atmosferskim uvjetima (dušik, kisik) pomoću termogravimetrijske analize (TGA) u neizotermnim uvjetima. Mješavine PE-LD/TPS različitog sastava pripremljene su u laboratorijskoj Brabender miješalici i prešane na hidrauličkoj preši. Fizikalna obrada prirodnog škroba, tj. lom njegove zrnate strukture proveden je dodatkom glicerola kao plastifikatora u jednopužnom ekstruderu kako bi se dobio termoplastični škrob, kojeg je moguće prerađivati postupcima prerade polimera. Razgradnja termoplastičnog škroba u atmosferi dušika i zraka odvija se u jednom stupnju. Prvotno dolazi do gubitka vezane vode, isparavanje plastifikatora, zatim slijedi dekompozicija škroba. Toplinska razgradnja mješavina PE-LD/TPS odvija se u dva stupnja. Prvi stupanj vezan je za razgradnju TPS-a dok drugi stupanj odgovara razgradnji PE-LD-a. Dodatkom i povećanjem udjela TPS-a temperatura razgradnje se pomiče na niže temperature što ukazuje na smanjenje toplinske stabilnosti PE- LD-a dodatkom TPS-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA