Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje stabilnosti soka mandarine tijekom skladištenja (CROSBI ID 418205)

Ocjenski rad | diplomski rad

Petrušić, Gabrijela Određivanje stabilnosti soka mandarine tijekom skladištenja / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Petrušić, Gabrijela

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Određivanje stabilnosti soka mandarine tijekom skladištenja

U soku od mandarina, proizvedenom od mješavine kasnih sorti, ubranih na području doline Neretve u prosincu 2014. godine, skladištenom na temperaturama -18 ˚C, +4 ˚C i +20 ˚C, u intervalima od 21 dan u trajanju od 90 dana, određivani su fizikalno-kemijski parametri (pH, ukupna kiselost i topljiva suha tvar), parametri boje, ukupna razlika obojenosti, ukupni karotenoidi, senzorska svojstva i mikrobiološka stabilnost. Također je provedena analiza soka prije i nakon pasterizacije. Promjene ukupnih karotenoioda praćene su pomoću spektrofotometrijske metode i promjene boje određivanjem Lab parametara boje primjenom kolorimetra. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno kvantitativnom deskriptivnom analizom. Mikrobiološka stabilnost praćena je određivanjem ukupnog broja mikroorganizama. Na temelju dobivenih rezultata, primijećeno je da pasterizacija utječe na blago povećanje vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara, smanjenje parametara boje i količine ukupnih karotenoida. Rezultati su pokazali da temperatura i vrijeme skladištenja utječu samo na promjene senzorskih svojstava soka, te da je optimalna temperatura skladištenja +4 ˚C. Mikrobiološko ispitivanje je pokazalo zdravstvenu ispravnost svih uzoraka.

mandarina, sok, fizikalno kemijska svojstva, senzorska svojstva, ukupni karotenoidi, boja, zdravstvena ispravnost

nije evidentirano

engleski

Determination of stability of mandarin juice during storage

nije evidentirano

mandarin, juice, physical-chemical parameters, sensory properties, total carotenoids, color, health safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

30.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija