Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926671

Nutritivni sastav različitih vrsta bundeve


Šic Žlabur, Jana; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan; Mišković, Ilijana
Nutritivni sastav različitih vrsta bundeve // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek i Zagreb, 2018. str. 248-252 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Nutritivni sastav različitih vrsta bundeve
(Nutritional composition of different pumpkin species)

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Mišković, Ilijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek i Zagreb, 2018, 248-252

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
C. pepo ; C. moschata ; C. maxima ; vitamin C ; β-karoten
(C. pepo ; C. moschata ; C. maxima ; vitamin C ; β-carotene)

Sažetak
Bundeve se odlikuju značajnom biološkom i nutritivnom vrijednošću, a posebno su cijenjene zbog visokog sadržaja karotenoida. Unutar roda Cucurbita vrste se značajno razlikuju prema brojnim morfološkim i nutritivnim svojstvima. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi razlike u nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva kultivara triju vrsta bundeva. Značajne razlike između istraživanih kultivara utvrđene su za parametre osnovnog kemijskog sastava, prilikom čega je najveći sadržaj suhe tvari utvrđen za vrstu C. maxima. Najveći sadržaj vitamina C zabilježen je kod vrste C. pepo, dok je kod vrste C. moschata utvrđen najviši sadržaj ukupnih fenola i β-karotena.

Izvorni jezik
Hrvatski