Nutritivni sastav različitih vrsta bundeve (CROSBI ID 659116)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Mišković, Ilijana
hrvatski
Nutritivni sastav različitih vrsta bundeve
Bundeve se odlikuju značajnom biološkom i nutritivnom vrijednošću, a posebno su cijenjene zbog visokog sadržaja karotenoida. Unutar roda Cucurbita vrste se značajno razlikuju prema brojnim morfološkim i nutritivnim svojstvima. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi razlike u nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva kultivara triju vrsta bundeva. Značajne razlike između istraživanih kultivara utvrđene su za parametre osnovnog kemijskog sastava, prilikom čega je najveći sadržaj suhe tvari utvrđen za vrstu C. maxima. Najveći sadržaj vitamina C zabilježen je kod vrste C. pepo, dok je kod vrste C. moschata utvrđen najviši sadržaj ukupnih fenola i β-karotena.
C. pepo ; C. moschata ; C. maxima ; vitamin C ; β-karoten
nije evidentirano
engleski
Nutritional composition of different pumpkin species
nije evidentirano
C. pepo ; C. moschata ; C. maxima ; vitamin C ; β-carotene
nije evidentirano
Podaci o prilogu
248-252.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek : Zagreb:
2459-5543
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska