Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba fizikalnih i kemijskih svojstava višnje Maraske sa svojstvima drugih odabranih sorata i ekotipova višnje te njihovih proizvoda (CROSBI ID 418189)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Repajić, Maja Usporedba fizikalnih i kemijskih svojstava višnje Maraske sa svojstvima drugih odabranih sorata i ekotipova višnje te njihovih proizvoda / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Repajić, Maja

Levaj, Branka

hrvatski

Usporedba fizikalnih i kemijskih svojstava višnje Maraske sa svojstvima drugih odabranih sorata i ekotipova višnje te njihovih proizvoda

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj sorte/ekotipa i lokacije na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te aromu višnje Maraske i drugih sorata/ekotipova višnje. U tu svrhu ispitano je 5 sorata, odnosno ukupno 7 ekotipova višnje s dvije lokacije (okolica Zadra i Osijeka) uzgojenih kroz tri vegetacijske godine. U svim uzorcima određeni su fizikalno-kemijski parametri, boja (L*, a*, b*), udio biološki aktivnih spojeva te antioksidacijski kapacitet FRAP metodom. Za analizu arome primijenjena je mikroekstrakcija na čvrstoj fazi (HS-SPME) i plinska kromatografija uz masenu spektrometriju (GC-MS), a senzorsko ocjenjivanje provedeno je metodom kvantitativne deskriptivne analize (QDA). Također, ispitan je utjecaj skladištenja plodova 6 mjeseci na -18 °C te proizvodnje koncentriranog soka na fizikalno-kemijski sastav i aromu sorata Maraska i Oblačinska. Utvrđeno je da su sve sorte/ekotipovi imali viši udio topljive suhe tvari i tamniju boju na području Zadra. U sorti Maraska određena je gotovo najviša topljiva suha tvar na području Zadra i najviša topljiva suha tvar na području Osijeka, najmanja pH vrijednost i najviša ukupna kiselost na oba područja uzgoja. Najviši udio ukupnih fenola i antocijana te najviše antioksidacijski kapacitet određeni su u sortama Maraska, Rexelle i Heimann konzervna. Sorte/ekotipove s područja Zadra karakterizirao je viši udio benzaldehida, a sorte s područja Osijeka uz benzaldehid i viši udjeli D-limonena. Sorta Maraska se prema senzorskim svojstvima izdvojila od drugih sorata/ekotipova, a karakterizira je tamnija boja, izraženi kiselo-trpki okus, okus i miris na višnju, veća viskoznost i manja homogenost. Skladištenjem 6 mjeseci na -18 °C zadržana je kvaliteta plodova ispitivanih sorti, a procesiranjem u koncentrirani sok, proizvedeni su koncentrati s oko 60 % topljive suhe tvari i različitog aromatičnog sastava u odnosu na plodove, što nije utjecalo na senzorsku prihvatljivost, osobito koncentriranog soka sorte Maraska koji je senzorski ocijenjen višom ocjenom.

višnja, Maraska, fizikalno-kemijska svojstva, boja, senzorika, aroma, zamrzavanje, koncentrirani sok

nije evidentirano

engleski

Comparison of physical and chemical properties of Marasca and other selected sour cherry varieties or ecotypes and their products

nije evidentirano

sour cherry, Marasca, physico-chemical properties, colour, sensory analysis, aroma, freezing, concentrated juice

nije evidentirano

Podaci o izdanju

213

24.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija