Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 925813

Značaj i uloga interpersonalnog ponašanja ravnatelja


Šimić Šašić, Slavica
Značaj i uloga interpersonalnog ponašanja ravnatelja // Upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom: Kompetencijski profil ravnatelja / Vican, Dijana ; Sorić, Izabela ; Radeka, Igor (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, 2016. str. 199-215


Naslov
Značaj i uloga interpersonalnog ponašanja ravnatelja
(Significance and role of interpersonal behavior of the school principal)

Autori
Šimić Šašić, Slavica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom: Kompetencijski profil ravnatelja

Urednik/ci
Vican, Dijana ; Sorić, Izabela ; Radeka, Igor

Izdavač
Sveučilište u Zadru

Grad
Zadar

Godina
2016

Raspon stranica
199-215

ISBN
978-953-331-130-2

Ključne riječi
Interpersonalni odnosi ; interpersonalna ponašanja ravnatelja
(Interpersonal relationships ; principals' interpersonal behavior)

Sažetak
Uloga ravnatelja u razvoju uspješne škole je vrlo važna. Iako direktni efekti ravnatelja na učeničko postignuće postoje, puno su važniji indirektni utjecaji preko brojnih varijabli školskog okruženja. U radu se raspravlja o ulozi interpersonalnog ponašanja ravnatelja, njegovim efektima na nastavnička ponašanja, a time posredno i na učeničko postignuće. Općenito, interpersonalni odnosi u školi pokazuju međuovisnost i važnost u objašnjenju učeničkog postignuća. Nakon čitanja ovog poglavlja, moći ćete prepoznati različite vrste interpersonalnog ponašanja, vrednovati njihovu važnost u školskom okruženju i objasniti međudjelovanje različitih interpersonalnih odnosa u školi (ravnatelj- učitelji, učitelj- učenici) i njihove efekte na učeničko postignuće. Uspješni ravnatelji pružaju podršku što rezultira pozitivnim okruženjem za učenje, pozitivnim ponašanjima nastavnika i boljim školskim postignućima. Povezanost upravljanja i interpersonalnih ponašanja ravnatelja s ponašanjima nastavnika posebno je važna kad znamo da su pozitivna interpersonalna ponašanja nastavnika u razredu ključna u kreiranju i održavanju vrhunskog školskog postignuća njihovih učenika. Stoga je iznimno važno prepoznati koja to interpersonalna ponašanja ravnatelja utječu na interpersonalna ponašanja nastavnika kako bismo olakšali izgradnju pozitivne školske klime u kojoj će svi sudionici obrazovnog procesa bili uspješni i zadovoljni. Nakon što pročitate ovo poglavlje moći ćete izabrati način na koji možete utjecati na međuljudske odnose u svojoj školi, školsku klimu, uspjeh i zadovoljstvo nastavnika i učenika, a onda i roditelja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, Pedagogija, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Autor s matičnim brojem:
Slavica Šimić Šašić, (289716)