Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924966

Koncept kreativnog učenja na visokim učilištima


Grubišić, Anita; Lugović, Gina; Gardijan, Petar
Koncept kreativnog učenja na visokim učilištima // Zbornik radova 4. meunarodne konferencije INOVACIJE, TEHNOLOGIJE, EDUKACIJA I MENADŽMENT / Breslauer, Nevenka (ur.).
Čakovec: Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2016. str. 232-239 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Koncept kreativnog učenja na visokim učilištima
(Creative thinking concept at higher educational institutions)

Autori
Grubišić, Anita ; Lugović, Gina ; Gardijan, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova 4. meunarodne konferencije INOVACIJE, TEHNOLOGIJE, EDUKACIJA I MENADŽMENT / Breslauer, Nevenka - Čakovec : Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2016, 232-239

ISBN
978-953-8095-01-6

Skup
4. međunarodna konferencija INOVACIJE, TEHNOLOGIJE, EDUKACIJA I MENADŽMENT

Mjesto i datum
Sv. Martin na Muri, Hrvatska, 14. i 15. travnja 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Promjene, mašta, zanos, kreativno učenje, visoka učilišta
(Changes, imagination, thrill, creative learning, higher educational institutions)

Sažetak
Sve ljudske stečevine, sva postignuća i uspjesi, začeti su idejama maštovitih, kreativnih, talentiranih umova. Međutim, treba znati, kako tvrdi Einstein, da „veliki talenti uvijek su nailazili na žestoko protivljenje prosječnih umova“ (Keong, 2008., 37). Pitanje je: koji su to maštoviti, kreativni, talentirani ljudi, što ih privlači, potiče i pokreće im zanos, kako im aktivira maštu, kreativnost, budi talent, pokreće na stvaralačku akciju, na izvrsnost u poslu? Izvrsnost u svakom radu i učenju uvijek započinje zanosom – oduševljenjem, ushićenjem, entuzijazmom. Zato danas, u stoljeću kreativne ekonomije i brzih promjena, ne trebamo škole i radne organizacije koje samo kultiviraju logičko i analitičko razmišljanje, nego školu koja ohrabruje maštu – kreativnost i praktičnost, a za to je danas nužniji nego ikada u povijesti emocionalni i duhovni zanos ljudi. U svijetu koji se gradi na načelu izvrsnosti, nužno je mijenjati brojne politike i pristupe čovjeku: od sustava obrazovanja, zapošljavanja, treniranja, motiviranja do napredovanja. Kvaliteta traženoga i dobivenoga danas se definira funkcionalnim, racionalnim, emocionalnim i duhovnim – iskustvenim, doživljajnim podobnostima u proizvodnji, upotrebi, pri korištenju i vrjednovanju. Kreativno učenje na visokim učilištima time se danas nameće razumljivo privlačnim i nužnim, kao preduvjet da se ostvari opstanak, napredak, uspjeh među sve više globalnih i lokalnih natjecatelja i sve zahtjevnijih kupaca, te u svijetu najvećih i najbržih promjena u povijesti čovječanstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Veleučilište u Šibeniku