Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924859

Određivanje alergena mlijeka ELISA metodom


Tišlarić, Zrinka
Određivanje alergena mlijeka ELISA metodom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje alergena mlijeka ELISA metodom
(Determination of milk allergens by ELISA method)

Autori
Tišlarić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
alergeni mlijeka ; ELISA ; informacija o hrani
(milk allergens ; ELISA ; food information)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja, imunoenzimskom ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) metodom analiziran je udio potencijalnih alergena mlijeka u 24 uzorka keksa i čajnih peciva prikupljenih iz trgovačkih lanaca i slastičarnica sa zagrebačkog tržišta, te su prikupljeni stavovi i mišljenja potrošača o mlijeku i proizvodima od mlijeka kao tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije. U 9 od 12 analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca detektirana je prisutnost alergena mlijeka pri čemu je prosječna vrijednost iznosila 0, 58 mgkg-1, a uzorci s najvišim udjelom alergena mlijeka (0, 70 mgkg-1) nisu u okviru informacija o hrani sadržavali navod vezan uz prisutnost alergena mlijeka. Udio alergena mlijeka, detektiranih u 3 od 5 analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz slastičarnica, iznosio je prosječno 0, 14 mgkg-1 pri čemu informacije o hrani analiziranih proizvoda nisu pružale navode vezane uz prisutnost alergena mlijeka. U svih 7 analiziranih uzoraka keksa s maslacem iz trgovačkih lanaca i slastičarnica detektirani su alergeni mlijeka, pri čemu su niži udjeli određeni u uzorcima keksa s maslacem iz trgovačkih lanaca. 62, 2 % ispitanika smatra kako keksi ili čajna peciva ne sadrže tragove mlijeka ukoliko na deklaraciji takovih proizvoda nema navoda o mogućoj prisutnosti mlijeka. Od 24 ukupno analizirana uzorka, ELISA metodom su alergeni mlijeka detektirani u 6 uzoraka bez navoda vezanih uz prisutnost alergena mlijeka u okviru informacija o hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tišlarić, Zrinka
Određivanje alergena mlijeka ELISA metodom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tišlarić, Z. (2017) 'Određivanje alergena mlijeka ELISA metodom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ti\v{s}lari\'{c}, Z.}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {alergeni mlijeka, ELISA, informacija o hrani}, title = {Odre\djivanje alergena mlijeka ELISA metodom}, keyword = {alergeni mlijeka, ELISA, informacija o hrani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ti\v{s}lari\'{c}, Z.}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {milk allergens, ELISA, food information}, title = {Determination of milk allergens by ELISA method}, keyword = {milk allergens, ELISA, food information}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font