Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924837

Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom


Zeljko, Mladena
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom
(Determination of peanut allergens in cocoa cream and chocolate by ELISA method)

Autori
Zeljko, Mladena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
alergeni, kikiriki, ELISA, čokolada, krem proizvod
(allergens, peanut, ELISA, chocolate, cocoa cream)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja određeni su potencijalni alergeni kikirikija u osam uzoraka krem proizvoda i osam uzoraka čokolada s lješnjakom pomoću ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) metode te je ispitan stav potrošača o navodima potencijalne prisutnosti alergena kikirikija na deklaraciji tih proizvoda. Samo u jednom od analiziranih uzoraka nisu detektirani alergeni kikirikija, dok je u ostalima određen udio u rasponu od 0, 27 ± 0, 010 do 4, 05 ± 0, 030 mgkg-1. Između analiziranih uzoraka u kojima su određeni alergeni kikirikija, samo šest sadrži navod o potencijalnoj prisutnosti alergena kikirikija na deklaraciji. Ispitivanjem stavova potrošača o navodima na deklaraciji krem proizvoda i čokolada utvrđeno je da navod "Može sadržavati kikiriki u tragovima" 59 % ispitanika izdvaja kao najpoznatiji. Tijekom ovog istraživanja, u sedam analiziranih uzoraka krem proizvoda te dva uzorka čokolada s lješnjakom bez navoda, ELISA metodom detektirani su alergeni kikirikija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zeljko, Mladena
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zeljko, M. (2016) 'Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeljko, M.}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {alergeni, kikiriki, ELISA, \v{c}okolada, krem proizvod}, title = {Odre\djivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i \v{c}okolada ELISA metodom}, keyword = {alergeni, kikiriki, ELISA, \v{c}okolada, krem proizvod}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeljko, M.}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {allergens, peanut, ELISA, chocolate, cocoa cream}, title = {Determination of peanut allergens in cocoa cream and chocolate by ELISA method}, keyword = {allergens, peanut, ELISA, chocolate, cocoa cream}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font