Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom (CROSBI ID 417962)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zeljko, Mladena Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Zeljko, Mladena

Marković, Ksenija

hrvatski

Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom

Tijekom ovog istraživanja određeni su potencijalni alergeni kikirikija u osam uzoraka krem proizvoda i osam uzoraka čokolada s lješnjakom pomoću ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) metode te je ispitan stav potrošača o navodima potencijalne prisutnosti alergena kikirikija na deklaraciji tih proizvoda. Samo u jednom od analiziranih uzoraka nisu detektirani alergeni kikirikija, dok je u ostalima određen udio u rasponu od 0, 27 ± 0, 010 do 4, 05 ± 0, 030 mgkg-1. Između analiziranih uzoraka u kojima su određeni alergeni kikirikija, samo šest sadrži navod o potencijalnoj prisutnosti alergena kikirikija na deklaraciji. Ispitivanjem stavova potrošača o navodima na deklaraciji krem proizvoda i čokolada utvrđeno je da navod "Može sadržavati kikiriki u tragovima" 59 % ispitanika izdvaja kao najpoznatiji. Tijekom ovog istraživanja, u sedam analiziranih uzoraka krem proizvoda te dva uzorka čokolada s lješnjakom bez navoda, ELISA metodom detektirani su alergeni kikirikija.

alergeni, kikiriki, ELISA, čokolada, krem proizvod

nije evidentirano

engleski

Determination of peanut allergens in cocoa cream and chocolate by ELISA method

nije evidentirano

allergens, peanut, ELISA, chocolate, cocoa cream

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

29.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija