Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924696

Utjecaj termo terapije na zdravstveno stanje ploda pitomog kestena


Novak Agbaba, Sanja; Gradečki Poštenjak, Marija
Utjecaj termo terapije na zdravstveno stanje ploda pitomog kestena // Glasilo biljne zaštite, 18 (2018), 1/2; 40-41 (domaća recenzija, kratko priopcenje, znanstveni)


Naslov
Utjecaj termo terapije na zdravstveno stanje ploda pitomog kestena
(Influence of Therapeutic Therapy on Healthy Condition of Chestnut nut)

Autori
Novak Agbaba, Sanja ; Gradečki Poštenjak, Marija

Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 18 (2018), 1/2; 40-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Plod pitomog kestena, termoterapija, skladištenje, zdravstveno stanje, Gnomoniopsis spp.
(Chestnut nut, thermotherapy, storage, health condition, Gnomoniopsis spp.)

Sažetak
Plod pitomog kestena upotrebljava se za ljudsku ishranu i kao takav potrebno ga je što duže sačuvati zdravim i svježim. Izuzetno je osjetljiv i lako se kvari , te ga je teško skladištiti. Zbog potrebe za produženjem uporabe ploda nakon branja do konzumacije u laboratoriju HŠI uspostavljen je pokus primjenom termoterapije. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi učinak djelovanja termoterapije na zdravstveno stanje ploda pitomog kestena. Plod pitomog kestena sakupljen je 21.09.2017. na lokalitetu Karlovac. Količina uzorka bila je 30 kg. Prije tretiranja 25.09.2017. analizirano je i određeno nulto zdravstveno stanje. Dio uzorka veličine 20 kg tretirano je termoterapijom, a dio uzorka od 10 kg sllužio je kao kontrolni uzorak. Nakon termoterapije plod pitomog kestena, skladišten je na 2 načina. Količina od 10 kg stavljena je u perforirane PVC vreće, a količina od 10 kg stavljena je u pletene PVC vreće . Polovina kontrolnog uzorka stavljena je u perforirane PVC vreće, a polovina u pletene PVC vreće. Sve zajedno stavljeno je na skladištenje u hladnjaču na temperaturu +2°C. Na slučajnim uzorcima veličine 4x25komada provedena je analiza zdravstvenog stanja, nakon 21 dan, nakon 45 dana i nakon 128 dana od dana tretiranja. Utvrđene su vrste gljiva roda Gnomoniopsis , dok je udio drugih vrsta gljiva zanemariv. Učinak termoterapije i skladištenja ploda pitomog kestena u PE perforiranim vrećama nakon 128 dana (4 mjeseca) pokazao je dobre rezultate sa 69-76% nezaraženih plodova pitomog kestena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Urlichsweb