Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924109

Knjixica shtijenja, i molitavah za vojnike iz 1835. u kontekstu povijesnog razvoja hrvatskoga jezika


Krumes, Irena
Knjixica shtijenja, i molitavah za vojnike iz 1835. u kontekstu povijesnog razvoja hrvatskoga jezika // Studia Slavica Savariensia, 2016 (2016), 1/2; 297-306 doi:10.17668/SSS.2016.1-2.297 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Knjixica shtijenja, i molitavah za vojnike iz 1835. u kontekstu povijesnog razvoja hrvatskoga jezika
(The Booklet of desire and prayer for soldiers from 1835. in the context of historical development of Croatian language)

Autori
Krumes, Irena

Izvornik
Studia Slavica Savariensia (1216-0016) 2016 (2016), 1/2; 297-306

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Molitvenik, hrvatski jezik 19. stoljeća, leksik, crkvena terminologija, vojno nazivlje, povijest hrvatskoga jezika
(Book of prayers, the Croatian language of the 19th century, lexis, ecclesiastical terms, military terms, history of the Croatian language)

Sažetak
U radu se analizira jezik molitvenika iz 1835. nepoznatoga autora koji je namijenjen vojnicima za službu Božju. Pisan je na štokavskoj ikavici. Uz slovopisnu i pravopisnu analizu, poseban naglasak stavljen je na leksičku analizu. S obzirom da njemački izvornik nije poznat, leksička je analiza usmjerena na crkveno nazivlje i tvorbu riječi. Prva istraživanja nazivlja (Pridobrostivi, Vira, Posvetilište, Puti Uskersnutje, Iskernji) upućuju na kontinuitet i uznapredovalu standardizaciju crkvenog nazivlja od 18. stoljeća koje je prethodno potvrđeno u katekizmima. Moguće je dokazati da je knjižica prevedena u okviru franjevačke zajednice, da je autor svećenik koji je poznavao vojnike koji su živjeli u području Slavonije, odnosno Vojne krajine. U to vrijeme vojnici su čuvali granicu s Osmanskim carstvom. Knjižica je nastala za vrijeme snažnog jozefinizma kada je državna politika tadašnje Habsburške Monarhije prikriveno uspijevala nadzirati rad Crkve. Istraživanje je provedeno na izvorniku koji je pronađen u sastavu knjižne ostavštine Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Irena Krumes, (299574)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Library of the Hungarian Academy of Sciences


Citati