Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek (CROSBI ID 658237)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Josipović, Ana ; Duvnjak, Tomislav Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek // Zbornik sažetaka (Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo) / Matotan, Zdravko (ur.). 2017. str. 62-63

Podaci o odgovornosti

Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Josipović, Ana ; Duvnjak, Tomislav

hrvatski

Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek

Soja (Glycine max (L.) Merr.) je na globalnoj razini klasificirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajni izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Povećanjem upotrebe sojinog zrna u prehrani i prerađivačkoj industriji raste i potreba za povećanjem količine i kakvoće sojinog zrna. Oplemenjivanje soje u Poljoprivrednom institutu Osijek prvenstveno je usmjereno k razvoju kvalitetnog sortimenta soje sukladno potrebama tržišta. U okviru oplemenjivačkog programa poboljšanja kakvoće zrna, selekcijski postupak je usmjeren na povećanje količine i stabilnosti bjelančevina i ulja, poboljšanje kvalitete ulja te povećanje količine bioaktivnih komponenti, prvenstveno izoflavona. Genetski napredak soje u svojstvima kakvoće zrna značajno doprinosi razvoju i unapređenju proizvodnje funkcionalne hrane. U ovom radu su prikazani rezultati oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek, potencijal OS sorti soje kao sirovine za proizvodnju funkcionalne hrane te smjernice oplemenjivačkog rada na kakvoću zrna.

soja, oplemenjivanje, kakvoća zrna, domaće sorte

nije evidentirano

engleski

Achievements and strategy in soybean breeding for grain quality at the Agricultural institute Osijek

nije evidentirano

soybean, breeding, grain quality, domestic variety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

62-63.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Matotan, Zdravko

Hrvatsko agronomsko društvo

2459-5721

Podaci o skupu

10. međunarodni kongres "Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo" i 5. regionalni dani sjemenara

predavanje

08.11.2017-10.11.2017

Sveti Martin na Muri, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)