Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek (CROSBI ID 658237)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Josipović, Ana ; Duvnjak, Tomislav
hrvatski
Dostignuća i strategija oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek
Soja (Glycine max (L.) Merr.) je na globalnoj razini klasificirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajni izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Povećanjem upotrebe sojinog zrna u prehrani i prerađivačkoj industriji raste i potreba za povećanjem količine i kakvoće sojinog zrna. Oplemenjivanje soje u Poljoprivrednom institutu Osijek prvenstveno je usmjereno k razvoju kvalitetnog sortimenta soje sukladno potrebama tržišta. U okviru oplemenjivačkog programa poboljšanja kakvoće zrna, selekcijski postupak je usmjeren na povećanje količine i stabilnosti bjelančevina i ulja, poboljšanje kvalitete ulja te povećanje količine bioaktivnih komponenti, prvenstveno izoflavona. Genetski napredak soje u svojstvima kakvoće zrna značajno doprinosi razvoju i unapređenju proizvodnje funkcionalne hrane. U ovom radu su prikazani rezultati oplemenjivanja soje na kakvoću zrna u Poljoprivrednom institutu Osijek, potencijal OS sorti soje kao sirovine za proizvodnju funkcionalne hrane te smjernice oplemenjivačkog rada na kakvoću zrna.
soja, oplemenjivanje, kakvoća zrna, domaće sorte
nije evidentirano
engleski
Achievements and strategy in soybean breeding for grain quality at the Agricultural institute Osijek
nije evidentirano
soybean, breeding, grain quality, domestic variety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
62-63.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Matotan, Zdravko
Hrvatsko agronomsko društvo
2459-5721
Podaci o skupu
10. međunarodni kongres "Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo" i 5. regionalni dani sjemenara
predavanje
08.11.2017-10.11.2017
Sveti Martin na Muri, Hrvatska