Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 922782

Josip Juraj Strossmayer (1815-1905)


Grijak, Zoran
Josip Juraj Strossmayer (1815-1905) // Slavonija, Baranja i Srijem: vrela europske civilizacije, 1 / Biškupić, Božo ; Kusin, Vesna ; Šulc, Branka (ur.).
Zagreb: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ; Galerija Klovićevi dvori, 2009. str. 380-389


Naslov
Josip Juraj Strossmayer (1815-1905)

Autori
Grijak, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Slavonija, Baranja i Srijem: vrela europske civilizacije, 1

Urednik/ci
Biškupić, Božo ; Kusin, Vesna ; Šulc, Branka

Izdavač
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ; Galerija Klovićevi dvori

Grad
Zagreb

Godina
2009

Raspon stranica
380-389

ISBN
978-953-271-027-4

Ključne riječi
Josip Juraj Strossmayer, crkveno djelovanje, političko djelovanje, kulturno djelovanje, Sveučilište u Zagrebu, Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti
(Josip Juraj Strossmayer, ecclesiastical activity, political activity, cultural activity, University of Zagreb, Yugoslav Academy of Science and Arts)

Sažetak
U prilogu se daje pregled političkog, crkvenog i kulturnog djelovanja Josipa Jurja Strossmayera (Osijek, 4. veljače 1815.-Đakovo, 8. travnja 1905.), biskupa đakovačko-bosanskog i srijemskog, jedne od središnjih ličnosti hrvatske političke, društvene, crkvene i kulturne povijesti u drugoj polovici 19. stoljeća, utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija (Sveučilišta u Zagrebu, Jugoslavenske (danas: Hrvatske) akademije znanosti i umjetnosti i dr.). Istaknut je je i njegov značajan doprinos na europskom kulturnom, crkvenom i političkom planu, jer je, kao teolog i biskup liberalnog katoličkog usmjerenja, nakon svoga znamenitog sudjelovanja u radu I. Vatikanskog sabora postao glasovit i u međunarodnim okvirima. Koristeći se postignutim ugledom obraćao se i državnicima i vladama europskih velesila (napose glasovitom engleskom državniku W. E. Gladstoneu), nastojeći ih pridobiti za svoje planove uređenja odnosa među europskim državama i nacijama, za koje je smatrao da se temelje na kršćanskim i opće humanističkim vrijednostima te da su stoga jamstvo dugoročnog mira (posebice s obzirom na jugoistočnu Europu i Balkan).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190612-0599 - Katolicizam, islam i pravoslavlje u identitetskim procesima u B i H (Zoran Grijak, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zoran Grijak, (195701)