Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza biološkog potencijala i kakvoće grožđa i vina cv.'Plavac mali'( Vitis vinifera L.)u uvjetima melioriranog krša na Pelješcu (CROSBI ID 417765)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Rumora, Jasna Analiza biološkog potencijala i kakvoće grožđa i vina cv.'Plavac mali'( Vitis vinifera L.)u uvjetima melioriranog krša na Pelješcu / Ćorić, Radica (mentor); Kozina, Bernard (neposredni voditelj). Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Rumora, Jasna

Ćorić, Radica

Kozina, Bernard

hrvatski

Analiza biološkog potencijala i kakvoće grožđa i vina cv.'Plavac mali'( Vitis vinifera L.)u uvjetima melioriranog krša na Pelješcu

. U cilju istraživanja utjecaja specifičnosti supstrata melioriranog krša na vegetativni potencijal trsa kao i na kvantitativne i kvalitativne komponente grožđa provedeno je istraživanje u vinogradima 'Plavca malog' na položaju „Dingač“ i „Rota“. Prosječni prinos grožđa bio je veći u vinogradima na melioriranom kršu. Utvrđeno je da je vegetativni potencijal trsa ujednačen. Rezultati za prosječnu masu grozda pokazali su veliku varijabilnost gdje su zabilježene niske vrijednosti ovog parametra u vinogradu na melioriranom kršu. Dobivene su prosječno veće vrijednosti šećera u grožđu iz tradicionalnih vinograda u odnosu na sadržaj u grožđu s melioriranog krša. Prosječna razina sadržaja ukupnih kiselina bila je značajno niža u grožđu s tradicionalnih vinograda dok je pH vrijednost značajno veća.Dobiveni rezultati kroz dvije godine istraživanja pokazali su da nema statistički značajnih razlika u sadržaju ukupnih polifenola i ukupnih antocijana iako su u obje godine izmjerene veće prosječne vrijednosti za oba parametra u vinu 'Plavca malog' dobivenog od grožđa s melioriranog krša u odnosu na vina iz tradicionalnih vinograda. U sastavu pojedinačnih antocijana utvrđeno je da je sadržaj malvidin-3-glukozida značajno veći u vinu 'Plavca malog' iz grožđa s melioriranog krša u odnosu na sadržaj u vinu iz grožđa tradicionalnih vinograda, dok u sadržaju delfinidin-3-glukozida, cijanidin-3-glukozida, petunidin-3-glukozida i peonidin-3-glukozida, nisu utvrđene statistički značajne razlike. Organoleptičkim ocjenjivanjem utvrđeno je da su pokusna vina tipično rubinsko crvene boje i čistog mirisa s aromom prezrelih višanja u vinu iz tradicionalnih vinograda, dok su arome u vinu iz vinograda na melioriranom kršu odgovarale aromi bobičastog šumskog voća. Prema OIV-ovoj metodi ocjenjivanja u 2012. godini vina su ocijenjena u rasponu 82 do 86 bodova, a u 2013. godini od 83 do 88 bodova pri čemu se uzelo u obzir da su ocjenjivana jako mlada vina kod kojih je u osjetu izraženija taninska astrigencija.

prinos, šećeri, kiseline, pH, polifenoli, antocijani

nije evidentirano

engleski

Analysis of the biological potential and quality of the grape and wine cv.'Plavac mali' (Vitis vinifera L.) under conditions of meliorated karst on Pelješac

nije evidentirano

yield, sugar, acids, pH, polyphenols, anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

93

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)