Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu (CROSBI ID 485515)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Humski, Andrea ; Bilić, Vitomir ; Habrun , Boris
hrvatski
Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu
Istražena je prisutnost bakterija iz rodova Salmonella i Listeria, te bakterije Escherichia coli 157:H7 u 70 uzoraka pilećeg iskoštenog mesa i proizvoda od pilećeg mesa. Prisutnost bakterija u uzorcima određivana je komercijalnim imunoenzimnim testovima i nacijepljivanjem na hranjive podloge. Pripadnost bakterijskoj vrsti izdvojenim sojevima ustanovljena je postupkom serološke tipizacije s protuserumima i određivanjem biokemijskih svojstava. Od 70 pretraženih uzoraka ustanovljeno je u njih 29 (41.4%) pozitivnih na prisutnost bakterija iz roda Salmonella, i 15 (21.4%) uzoraka pozitivnih na prisutnost bakterija roda Listeria. U pretraženim uzorcima nije ustanovljena prisutnost bakterije E. coli O157:H7.
pileće meso; Salmonella spp.; Listeria spp.; Escherichia coli O157:H7
nije evidentirano
engleski
Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. and E. coli O157:H7 in chicken meat
nije evidentirano
chicken meat; Salmonella spp.; Listeria spp.; Escherichia coli O157:H7
nije evidentirano
Podaci o prilogu
72-75-x.
2001.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
4. Simpozij "Peradarski dani 2001"
predavanje
16.05.2001-19.05.2001
Poreč, Hrvatska