Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

O književnoj kritici kao žanru danas i u dubrovačkom almanahu iz sredine 19. stoljeća ("Dubrovnik cviet narodnog knjižtva, Zagreb 1852.) (CROSBI ID 658096)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Bakija, Katja O književnoj kritici kao žanru danas i u dubrovačkom almanahu iz sredine 19. stoljeća ("Dubrovnik cviet narodnog knjižtva, Zagreb 1852.) // Criticism and silence:reading of macedonian literature and culture / Stojmenska-Elzeser, Sonja ; Jakimovska-Toshikj, Maja ; Trajanova, Sarita (ur.). Skopje: Institute of Macedonian Literature - Skopje, 2017. str. 316-324

Podaci o odgovornosti

Bakija, Katja

hrvatski

O književnoj kritici kao žanru danas i u dubrovačkom almanahu iz sredine 19. stoljeća ("Dubrovnik cviet narodnog knjižtva, Zagreb 1852.)

Svako temetiziranje književnokritičkog diskurza u suvremenom kontekstu svjedoči o vremenu getoizacije i sumraka današnje književne kritike. Književna kritika definitivno je izgubila svoju moć afirmacije autora i oblikovanja književne i kulturne scene te se u svijetu brzine i površnosti svela na promotivnu informaciju o izlasku knjige iz tiska. Time je izgubila i mogućnost obrazlaganja kao svog temeljnog postupka te se pred politikom povlači u časopise, a vrjednosnom sudu književne kritike ne ide u prilog ni predrasuda o kritičarima kao nerealiziranim (ili lošim) piscima. Ilustrativno je stoga današnjem položaju književne kritike suprotstaviti nastojanja jednog od urednika prvog književnog časopisa na hrvatskom jeziku u Dubrovniku (Dubrovnik cviet narodnog književstva (knjižtva), Dubrovnik – Zagreb (1849. – 1852.) Matije Bana koji u svom tekstu „Književno razsudjivanje“ piše o potrebi ozbiljne i utemeljene književne kritike, o moralnoj odgovornosti kritičara, prijeko potrebnom osjećaju samokritičnosti i pogubnosti uvjerenja o vlastitoj nepogrešivosti. Također ističe potrebu neovisnosti književnosti, književnika i kritičara od politike, a kritičara vidi kao moderatora književnih kretanja.

književnokritički diskurz, književna kritika, časopisi, dijaloški karakter književnosti, Dubrovnik 19. stoljeća

nije evidentirano

engleski

On Literary Criticism as Genre Today and in the Dubrovnik Almanac from Mid-19 Century ("Dubrovnik cviet narodnog knjižtva, Zagreb 1852.)

nije evidentirano

discourse of literary criticism, magazines, dialogue character of literature, Dubrovnik un 19 Century

nije evidentirano

Podaci o prilogu

316-324.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Criticism and silence:reading of macedonian literature and culture

Stojmenska-Elzeser, Sonja ; Jakimovska-Toshikj, Maja ; Trajanova, Sarita

Skopje: Institute of Macedonian Literature - Skopje

978-608-4744-08-5

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Filologija, Povijest