Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva (CROSBI ID 417675)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tajz, Lidija
Mastanjević, Kristina ; Šarkanj, Bojan
hrvatski
Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva
Prilikom proizvodnje slada i piva nastaju nusproizvodi, voda za močenje, klica i korjenčić, pivski trop te otpadni kvasac. Vrlo je bitno utvrditi udio mikotoksina u navedenim nusproizvodima jer se kao izvor kvalitetnih proteina (izuzev vode za močenje) često koriste u ishrani stoke, a mogu se koristiti i kao zamijene ili dodaci u proizvodnji hrane za ljude. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio zaostalih mikotoksina u spomenutim nusproizvodima. Primjenjene metode uključuju standardne metode slađenja i proizvodnje piva, te mikotoksikološku analizu nusproizvoda na LC- MS/MS uređaju. Rezultati ovog istraživanja daju uvid u kvantitativnu distribuciju ispitivanih mikotoksina (deoksinivalenol, nivalenol, 3- acetildeoksinivalenol i T-2 toksin) u nusproizvodima nastalim tijekom slađenja i proizvodnje piva.
Fusarium culmorum ; mikotoksini ; nusproizvodi ; pšenični slad
nije evidentirano
engleski
Mycotoxins in malting and brewing by-products
nije evidentirano
Fusarium culmorum ; mycotoxins ; by-products ; wheat malt
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
22.01.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek