Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva (CROSBI ID 417675)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tajz, Lidija Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva / Mastanjević, Kristina ; Šarkanj, Bojan (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Tajz, Lidija

Mastanjević, Kristina ; Šarkanj, Bojan

hrvatski

Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva

Prilikom proizvodnje slada i piva nastaju nusproizvodi, voda za močenje, klica i korjenčić, pivski trop te otpadni kvasac. Vrlo je bitno utvrditi udio mikotoksina u navedenim nusproizvodima jer se kao izvor kvalitetnih proteina (izuzev vode za močenje) često koriste u ishrani stoke, a mogu se koristiti i kao zamijene ili dodaci u proizvodnji hrane za ljude. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio zaostalih mikotoksina u spomenutim nusproizvodima. Primjenjene metode uključuju standardne metode slađenja i proizvodnje piva, te mikotoksikološku analizu nusproizvoda na LC- MS/MS uređaju. Rezultati ovog istraživanja daju uvid u kvantitativnu distribuciju ispitivanih mikotoksina (deoksinivalenol, nivalenol, 3- acetildeoksinivalenol i T-2 toksin) u nusproizvodima nastalim tijekom slađenja i proizvodnje piva.

Fusarium culmorum ; mikotoksini ; nusproizvodi ; pšenični slad

nije evidentirano

engleski

Mycotoxins in malting and brewing by-products

nije evidentirano

Fusarium culmorum ; mycotoxins ; by-products ; wheat malt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

22.01.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija