Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 921712

Značenje Registra za Alzheimerovu bolest i druge demencije u starijih osoba


Tomek-Roksandić, Spomenka; Tomasović Mrčela, Nada; Mimica, Ninoslav; Šostar, Zvonimir; Kušan Jukić, Marija; Benjak, Tomislav; Stavljenić Rukavina, Ana; Štefančić, Vesna; Puljak, Ana; Ljubičić, Mate et al.
Značenje Registra za Alzheimerovu bolest i druge demencije u starijih osoba // Alzheimerova bolest i druge demencije rano otkrivanje i zaštita zdravlja / Tomek-Roksandić, Spomenka ; Mimica, Ninoslav ; Kušan Jukić, Marija ; suradnici (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2017. str. 14-36


Naslov
Značenje Registra za Alzheimerovu bolest i druge demencije u starijih osoba
(The role of the Register of Alzheimer disease and other dementias in the elderly)

Autori
Tomek-Roksandić, Spomenka ; Tomasović Mrčela, Nada ; Mimica, Ninoslav ; Šostar, Zvonimir ; Kušan Jukić, Marija ; Benjak, Tomislav ; Stavljenić Rukavina, Ana ; Štefančić, Vesna ; Puljak, Ana ; Ljubičić, Mate ; Popek, Ivana ; Maltarić, Manuela ; Lukić, Marica ; Mravak, Stela ; Lovrić, Katharina ; Kolarić, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Alzheimerova bolest i druge demencije rano otkrivanje i zaštita zdravlja

Urednik/ci
Tomek-Roksandić, Spomenka ; Mimica, Ninoslav ; Kušan Jukić, Marija ; suradnici

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2017

Raspon stranica
14-36

ISBN
978-953-176-767-5

Ključne riječi
Gerontološkojavnozdravstveni pokazatelji ; GeroS/CEZIH ; Registar psihogerijatrijskih bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija
(Gerontological public health indicators ; Geros/CEZIH ; psycho-gerijatric Register patients suffering from Alzheimer`s disease and other dementias)

Sažetak
Utvrđivanje, praćenje, analiza i evaluacija fokusiranih gerontološko-javnozdravstvenih pokazatelja nužno je za unaprjeđenje i racionalizaciju skrbi psihogerijatrijskih bolesnika. Na taj su način optimalno omogućeni proces planiranja, alokacije ljudskih i materijalnih resursa u zaštiti zdravlja starijih osoba te izradba stručnih programa mjera prevencije i očuvanja mentalnoga zdravlja koji su utemeljeni na utvrđenim zdravstvenim potrebama i funkcionalnoj sposobnosti u starijoj dobi. Funkcionalna je sposobnost prepoznata kao jedna od ključnih odrednica za procjenu potrebe smještaja psihogerijatrijskih bolesnika u institucionalni smještaj domova za starije osobe, odnosno u ustanove za dugotrajno liječenje psihogerijatrijskih bolesnika. U Republici Hrvatskoj je evidentna nedostatna registracija utvrđenih dijagnosticiranih bolesnika starije životne dobi s Alzheimerovom bolešću. U sklopu redovitih četiriju područja gerontološko-javnozdravstvene djelatnosti Centra za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“- Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za zaštitu zdravlja starijih osoba, vodi se Podregistar sustavno praćenih psihogerijatrijskih bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti koja se pojavljuje i kao vodeća i kao prateća dijagnoza u institucijama – domovima za starije osobe. Gerontološko- javnozdravstveni pokazatelji (izvor: Ev. Lista PZP, br. 1 i br.4) usmjeruju i objektiviziraju nužnost izmjena i dopuna zakonskih regulativa u skrbi za starije osobe, izradbu gerontoloških normi i normativa, Plana i programa gerontološko-javnozdravstvenih mjera kao i Programa primarne, sekundarne i tercijarne prevencije za starije osobe. Referentni centar za zaštitu zdravlja starijih osoba Ministarstva zdravstva RH – Centar za zdravstvenu gerontologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ izradio je projekt GeroS/CEZIH tako da će se informatizacijom i koordiniranom edukacijom iz područja gerontologije, gerijatrije i gerijatrijske zdravstvene njege unaprijediti važnost i funkcionalnost Registra za Alzheimerovu bolest i druge demencije u starijih osoba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita