Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 921367

KVALITATIVNE OSOBINE ŽIRA HRASTA LUŽNJAKA (QUERCUS ROBUR L.) IZ SPAČVANSKOG BAZENA I POSLJEDICE NJEGOVOG NEODGOVARAJUĆEG SKLADIŠTENJA


Gradečki-Poštenjak, Marija; Novak Agbaba, Sanja; Ćelepirović, Nevenka; Posarić, Darko
KVALITATIVNE OSOBINE ŽIRA HRASTA LUŽNJAKA (QUERCUS ROBUR L.) IZ SPAČVANSKOG BAZENA I POSLJEDICE NJEGOVOG NEODGOVARAJUĆEG SKLADIŠTENJA // Radovi (Hrvat. šumar. inst.) (2018) (znanstveni, poslan)


Naslov
KVALITATIVNE OSOBINE ŽIRA HRASTA LUŽNJAKA (QUERCUS ROBUR L.) IZ SPAČVANSKOG BAZENA I POSLJEDICE NJEGOVOG NEODGOVARAJUĆEG SKLADIŠTENJA
(QUALITATIVE PROPERTIES OF PEDUNCULATE OAK ACORNS (QUERCUS ROBUR L.) FROM SPAČVA BASIN AND THE CONSEQUENCES OF ITS INADEQUATE STORAGE)

Autori
Gradečki-Poštenjak, Marija ; Novak Agbaba, Sanja ; Ćelepirović, Nevenka ; Posarić, Darko

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Radovi (Hrvat. šumar. inst.) (2018)

Status rada
Poslan

Ključne riječi
: žir, kvaliteta žira, neodgovarajuće skladištenje, patogene gljive
(Acorn, seed quality, inadequate storage, pathogenic fungi)

Sažetak
Kompleks šuma hrasta lužnjaka Spačvanskog bazena smjestio se u najistočnijem dijelu Hrvatske, u području rijeke Bosut i njezinih pritoka te čini petinu svih lužnjakovih šuma u Hrvatskoj. Hrast lužnjak gospodarski je vrlo značajna vrsta drveća. U uvjetima narušene ekološke ravnoteže vitalitet lužnjakovih sastojina značajno je narušen. Rezultati djelovanja negativnih činitelja vidljivi su kroz neredovit i sve slabiji urod sjemena i narušenu prirodnu obnovu šuma, a zbog pomanjkanja odgovarajućeg reprodukcijskog materijala otežano je obavljanje radova biološke reprodukcije. Stoga je potrebno u godini dobrog uroda sakupiti sjemenski materijal te ga uskladištiti na način koji omogućava da se zadrži njegova visoka kvaliteta. Uvjeti skladištenja žira na terenu su raznoliki i često neodgovarajući što ima za posljedicu značajno smanjenje kvalitete žira, odnosno njegovo propadanje. Prema načinu skladištenja žir spada u grupu rekalcitrantnog sjemena. Ciljevi ovog istraživanja su utvrditi kvalitetu svježe sabranog žira i žira nakon neodgovarajućeg skladištenja te zdravstveno stanje i vrste patogenih gljiva koje se razvijaju u i na žiru tijekom skladištenja. Uzorci žira sakupljeni su na pokusnim plohama u fiziološki zrelim sastojinama različite dobi. Kvaliteta sjemena je određena ISTA metodama, a zdravstveno stanje sjemena fitopatološkim metodama. Klijavost svježe sabranog žira bila jevisoka, od 78 % do 97 %, a zdravstveno stanje okularno dobro sa slabo izraženim simptomima gljivičnih bolesti i oštećenjima od insekata. Nakon pokusnog skladištenja netretiranog žira u neodgovarajućim uvjetima u trajanju od godinu dana klijavost se znatno smanjila i iznosila je od 6 % do 16 %, a zdravstveno stanje sjemena je bilo izrazito slabo. Udio bolesnog i gnjilog žira bio je od 84 % do 94 %. Na bolesnom žiru utvrđene su patogene gljive iz rodova: Penicillium, Phomopsis, Ophiostoma, Ciboria, Fusarium, Alternaria i Stereum. Ovo istraživanje će poslužiti kao baza za definiranje smjernica za zaštitu žira i mogućnost dužeg skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
024-0242108-2099 - Oplemenjivanje i šumsko sjemenarstvo (Mladen Ivanković, )

Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko