Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 92111

Podrijetlo i raseljavanje uralskih naroda


Heršak, Emil
Podrijetlo i raseljavanje uralskih naroda // Migracijske i etničke teme, 17 (2001), 4; 377-404 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Podrijetlo i raseljavanje uralskih naroda
(The Origins and Migrations of the Uralic Peoples)

Autori
Heršak, Emil

Izvornik
Migracijske i etničke teme (1333-2546) 17 (2001), 4; 377-404

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Uralski jezici i narodi; samodijski jezici (Samodijci); Ugrofinci; Finci; ugarski narodi; prapovijest; migracija; sjeveroistočna Evropa; Sibir; altajski jezici i narodi
(Uralic languages and peoples; Samoyedic (Samoyeds); Finno-Ugric; Finns; Ugric peoples; prehistory; migration; North-East Europe; Siberia; Altaic languages and peoples)

Sažetak
Rad analizira problem nastanka i mogućih ranih seoba uralskih, ugrofinskih i samodijskih naroda. Nakon uvoda, u kojem identificira uralske narode i komentira razvitak uralske teorije, autor opisuje dva pristupa o genezi tih naroda. Prvi naziva &raquo ; starosjedilačkim&laquo ; , drugi &raquo ; migracijskim&laquo ; . Prema prvomu, koji se obično veže za nastanak finskih naroda, taj se razvitak odvijao neisprekidano od prapovijesti, oko Baltika i u susjednim krajevima gdje će se pojaviti povijesni finski narodi. Prema &raquo ; migracijskom&laquo ; pristupu, važnu ulogu imale su seobe s Urala ili istočnije. Okvir za te seobe može se naći u skupini srodnih arheoloških kultura s tzv. &raquo ; češljanim&laquo ; ili &raquo ; jamično-češljanim&laquo ; keramičkim uzorima. Nakon odlaska Samodijaca oko 4000 pr.n.e., zadržalo se jedinstvo ugrofinskih plemena, ali s daljnjim širenjem s Urala u Evropu, ugrofinski se podijelio u drugom tisućljeća pr.n.e. na finski krug na zapadu i ugarski na istoku. Nije poznato gdje se samodijski dotad razvio, no osim gledišta o nastanku Samodijaca u Sibiru, postoje teze da se razvio na sjeveroistoku Evrope. Na kraju, autor razmatra i stare (stare-nove) teze o vezama uralskih naroda s altajskim skupinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00760104

Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Emil Heršak, (92142)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • International Bibliography of the Social Sciences (London
  • UK)
  • Revue Bibliographique sur les Migrations Internationales (Paris)