Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 921064

Ultrazvučno istraživanje: hrvatski vokali u beznačenjskim i značenjskim riječima


Carović, Ines
Ultrazvučno istraživanje: hrvatski vokali u beznačenjskim i značenjskim riječima // Knjiga sažetaka 9. znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora / Lazić, Nikolaj ; Pletikos, Elenmari (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filološko društvo, 2016. str. 31-33 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ultrazvučno istraživanje: hrvatski vokali u beznačenjskim i značenjskim riječima
(Ultrasound study: comparison between Croatian vowels in nonsense and meaningful words)

Autori
Carović, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 9. znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora / Lazić, Nikolaj ; Pletikos, Elenmari - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo, 2016, 31-33

Skup
Deveti znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 8-10.12.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Ultrazvuk, artikulacija, hrvatski vokali, značenjske i beznačenjske riječi
(Ultrasound, articulation, Croatian vowels, meaningful and nonsense words)

Sažetak
U radu se ultrazvukom istražuju razlike u lingvalnim karakteristikama hrvatskih vokala između značenjskih i beznačenjskih riječi. Ultrazvuk je zdravstveno siguran, neinvazivan i omogućava prikupljanje velike količine podataka i direktno vizualno promatranje lingvalne artikulacije. U većini ultrazvučnih istraživanja materijal za ultrazvučnu analizu snimljen je većinom na beznačenjskim riječima i rečenicama jer se standardizacijom postupka kontrolira što više faktora. Nakon istraživanja hrvatskih vokala u beznačenjskim riječima kojima se pokušalo kontrolirati što više varijabli, nastavak istraživanja je usporedba dobivenih rezultata sa što prirodnijim, spontanim govorom. U ovome su istraživanju uspoređeni vokali u značenjskim riječima u odnosu na vokale u beznačenjskim da bi se mogao dobiti okvir varijabilnosti hrvatskih vokala za rehabilitaciju atipičnoga govora ili računalnu sintezu govora. Za istraživanje je korišten hrvatski ultrazvučni korpus (HULK) snimljen simultano s akustičkim signalom na šestero ispitanika (tri muška i tri ženska). Ispitanici su ponavljali produžene vokale te rečenice s beznačenjskim (KVK, V = a, e, i, o, u) i značenjskim jednosložnim riječima pet puta. I u beznačenjskim i u značenjskim riječima prvi konsonant u riječi je bio jedan od bilabijalnih okluziva (/p/ ili /b/). Podaci su anotirani ručno u programu Ultra-CATS, a zatim obrađeni Excelom. U istraživanju se precizno odredio smještaj vokala u vokalskom trapezu i njihov oblik i položaj jezika. Rad odgovara na pitanja: kakve su artikulacijske karakteristike hrvatskih vokala u značenjskim i beznačenjskim riječima, koliko variraju pojedini vokali unutar jednoga ispitanika, a koliko između različitih ispitanika. Normalizirani podaci i mjere iz ovoga rada mogli bi se upotrijebiti u dijagnostici i rehabilitaciji atipičnoga govora ultrazvučnom metodom, a možda i primijeniti na postojeće opise vokalskoga sustava u teorijskoj fonetici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-0785 - Proizvodnja i percepcija govora (Marko Liker, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ines Carović, (297991)