Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 921063

Vokalni zamor glasovnih profesionalaca u turizmu


Carović, Ines; Žganec, Tena
Vokalni zamor glasovnih profesionalaca u turizmu // Knjiga sažetaka 9. znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora / Lazić, Nikolaj ; Pletikos, Elenmari (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filološko društvo, 2016. str. 33-35 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Vokalni zamor glasovnih profesionalaca u turizmu
(Vocal fatigue of professional voice users in tourism)

Autori
Carović, Ines ; Žganec, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 9. znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora / Lazić, Nikolaj ; Pletikos, Elenmari - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo, 2016, 33-35

Skup
Deveti znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Istraživanja govora

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 8-10.12.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Vokalni zamor, glasovni profesionalci u turizmu, njega glasa
(Vocal fatigue, professional voice users in tourism, voice care)

Sažetak
U izlaganju će se prikazati rezultati istraživanja vokalnoga zamora glasovnih profesionalaca u turizmu (turističkih vodiča, pratitelj i muzejskih vodiča). Vokalni je zamor funkcionalna slabost glasa, a Kovačić (2012) pojašnjava da je riječ o samopercepciji povećanog laringalnog naprezanja i promjenama kvalitete glasa. Različiti znanstvenici (Lehto i sur., 2006 ; Piccolotto Ferreira i sur., 2010…) govore o različitim uzrocima vokalnoga zamora kao što su pojačano korištenje glasa, fonacija neubičajenom visinom glasa, općenito povišena napetost laringalnih struktura te uporaba glasa u uvjetima narušenoga zdravlja govornih organa. Altman i suradnici (2005) kao najčešće uzroke pojave vokalnoga zamora i pojačavanje njegovih simptoma navode pušenje, izloženost onečišćenom zraku, habitualna zloupotreba glasa te psihički stres i anksioznost. Do sada su istraživanja bila usmjerena na nastavnike, glumce i pjevače te spikere i novinare, a povećan rast gospodarske grane turizma u Republici Hrvatskoj izazvao je i veće zahtjeve za govorno opterećenje glasovnih profesionalaca u turizmu. Budući da glasovni profesionalci u turizmu svakodnevno imaju povećane napore kroz višesatno govorenje prisiljeni su prilagođavati se različitim tehničkim uvjetima (govor u autobusu, na javnim, bučnim površinama, bez osiguranoga razglasa, s različitim brojem slušatelja…), pokušalo se istražiti kakve su njihove govorne navike te kakva je njihova procjena glasa. Istraživanje je provedeno na 45 ispitanika u dva dijela. Prvi dio je upitnik o samoprocjeni vokalnoga zamora, a drugi dio je analiza kvalitete glasa prije (nakon odmora) i neposredno poslije vokalnoga zamora. U glavnom dijelu istraživanja ispitala se subjektivna procjena simptoma vokalnoga zamora te svjesnost glasovnih profesionalaca u turizmu o njezi glasa i govornoj higijeni. U drugome dijelu se kroz pilot-istraživanje provjerilo kakve su akustičke karakteristike glasa i kvaliteta glasa ove skupine glasovnih profesionalaca prije i poslije dužega govora. Govor se akustički analizirao računanjem dugotrajnog prosječnog spektra LTAS (područje frekvencija 0-5 kHz) na temelju kojeg su izmjereni prosječni govorni F0 i jakost najjačeg spektralnoga vrha L0. Kvalitetu glasa glasovnih profesionalaca u turizmu procjenjivalo je troje treniranih fonetičara. Procjenjivale su se promuklost, hrapavost, šumnost, slabost i napetost glasa na skali GRBAS. Rezultati pokazuju koje su najčešći subjektivni simptomi glasovnoga zamora te da glasovni profesionalci u turizmu nemaju sustavnu, a čak ni temeljnu edukaciju i pomoć u njezi glasa, ali ni svijest o potrebi za njegom glasa.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-0785 - Proizvodnja i percepcija govora (Marko Liker, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ines Carović, (297991)