Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sastojci hrane sa sedativnim učinkom (CROSBI ID 657827)

Prilog sa skupa u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Jašić, Midhat ; Aganović, Edin ; Šubarić, Drago ; Azabagić, Almir ; Sinanović, Azra ; Spaseska-Alksovska, Emilija ; Šabanović, Marizela Sastojci hrane sa sedativnim učinkom // Hrana u zdravlju i bolesti / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.). 2017. str. 23-28

Podaci o odgovornosti

Jašić, Midhat ; Aganović, Edin ; Šubarić, Drago ; Azabagić, Almir ; Sinanović, Azra ; Spaseska-Alksovska, Emilija ; Šabanović, Marizela

hrvatski

Sastojci hrane sa sedativnim učinkom

Uvod: Savremeni način života često dovodi do stresnih stanja koja se izražavaju u formi anksioznosti, depresije, nesanice, napetosti, agresivnosti i drugih manifestacija. U takvim situacijama često se koriste lijekovi iz grupe sedativa, ali i drugi farmaceutski farmaceutski pripravci. U novije vrijeme preporučuju se dijete i dodatci prehrani sa sedativnim učinkom. Cilj rada: Cilj rada je bio na osnovu dostupnih znanstvenih informacija i istraživanja identificirati sastojke iz hrane koji imaju sedativni učinak. Rezultati i rasprava: U hrani se nalazi nekoliko vrsta peptida, aminokiselina, vitamina i minerala koji imaju blage sedativne učinke. Iz grupe aminokiselina najčešće su to fenilalanin, tirozin i triptofan, iz grupe vitamina tiamin, cijankobalamin i nikotinamid dok iz grupe minerala posebno je značajan magnezij. Osim toga, većina ovih sastojaka hrane se može koristiti u formi dodataka prehrani. Kao farmaceutski pripravci koriste se i ljekovite biljke kao što su odoljen (Valeriana officinalis), matičnjak (Melissa officinalis), pasiflora (Passiflora). Za ublažavanje posljedica stresa preporučuju se antioksidansi iz hrane i dodataka prehrani ali i prakticiranje fizičke aktivnosti kao mjere za ublažavanje efekata stresa. Zaključak: Stres je okidač za mnoge bolesti, a u nekim situacijama posljedice mogu biti fatalne. Prehranom se mogu ostvariti izvjesni sedativni učinci, te smanjiti upotreba lijekova koji imaju po zdravlje štetne nuspojave.

stres ; sastojci hrane ; sedativno djelovanje

nije evidentirano

engleski

Food ingredients with sedative effects

nije evidentirano

stress ; sedative effect ; food ingredients

nije evidentirano

Podaci o prilogu

23-28.

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hrana u zdravlju i bolesti

Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago

Tuzla : Osijek : Pleternica: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2233-1220

2233-1239

Podaci o skupu

9. simpozij "Štamparovi dani"

poster

07.12.2017-10.12.2017

Pleternica, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice