Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 920885

SASTOJCI HRANE SA SEDATIVNIM UČINKOM


Jašić, Midhat; Aganović, Edin; Šubarić, Drago; Azabagić, Almir; Sinanović, Azra; Spaseska-Alksovska, Emilija; Šabanović, Marizela
SASTOJCI HRANE SA SEDATIVNIM UČINKOM // Hrana u zdravlju i bolesti ; Znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku ; Specijalno izdanje povodom 9. simpozija "Štamparovi dani" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Tuzla, Osijek, Pleternica: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 23-28 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
SASTOJCI HRANE SA SEDATIVNIM UČINKOM
(FOOD INGREDIENTS WITH SEDATIVE EFFECTS)

Autori
Jašić, Midhat ; Aganović, Edin ; Šubarić, Drago ; Azabagić, Almir ; Sinanović, Azra ; Spaseska-Alksovska, Emilija ; Šabanović, Marizela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti ; Znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku ; Specijalno izdanje povodom 9. simpozija "Štamparovi dani" / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Tuzla, Osijek, Pleternica : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 23-28

Skup
9. simpozij "Štamparovi dani"

Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 7-10.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Stres, sastojci hrane, sedativno djelovanje
(Stress, sedative effect, food ingredients)

Sažetak
Uvod: Savremeni način života često dovodi do stresnih stanja koja se izražavaju u formi anksioznosti, depresije, nesanice, napetosti, agresivnosti i drugih manifestacija. U takvim situacijama često se koriste lijekovi iz grupe sedativa, ali i drugi farmaceutski farmaceutski pripravci. U novije vrijeme preporučuju se dijete i dodatci prehrani sa sedativnim učinkom. Cilj rada: Cilj rada je bio na osnovu dostupnih znanstvenih informacija i istraživanja identificirati sastojke iz hrane koji imaju sedativni učinak. Rezultati i rasprava: U hrani se nalazi nekoliko vrsta peptida, aminokiselina, vitamina i minerala koji imaju blage sedativne učinke. Iz grupe aminokiselina najčešće su to fenilalanin, tirozin i triptofan, iz grupe vitamina tiamin, cijankobalamin i nikotinamid dok iz grupe minerala posebno je značajan magnezij. Osim toga, većina ovih sastojaka hrane se može koristiti u formi dodataka prehrani. Kao farmaceutski pripravci koriste se i ljekovite biljke kao što su odoljen (Valeriana officinalis), matičnjak (Melissa officinalis), pasiflora (Passiflora). Za ublažavanje posljedica stresa preporučuju se antioksidansi iz hrane i dodataka prehrani ali i prakticiranje fizičke aktivnosti kao mjere za ublažavanje efekata stresa. Zaključak: Stres je okidač za mnoge bolesti, a u nekim situacijama posljedice mogu biti fatalne. Prehranom se mogu ostvariti izvjesni sedativni učinci, te smanjiti upotreba lijekova koji imaju po zdravlje štetne nuspojave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Drago Šubarić, (179310)