Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Viši strujni i naponski harmonici i kompenzacija jalove električne energije (CROSBI ID 781864)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Filipović-Grčić, Božidar ; Uglešić, Ivo ; Milardić, Viktor ; Petrović, Ivan ; Vašak, Mario ; Mikac ; Stjepan Viši strujni i naponski harmonici i kompenzacija jalove električne energije // Viši strujni i naponski harmonici i kompenzacija jalove električne energije. 2012.

Podaci o odgovornosti

Filipović-Grčić, Božidar ; Uglešić, Ivo ; Milardić, Viktor ; Petrović, Ivan ; Vašak, Mario ; Mikac ; Stjepan

hrvatski

Viši strujni i naponski harmonici i kompenzacija jalove električne energije

Zbog postojanja osjetljivih trošila u NN mreži te rastućeg broja nelinearnih trošila koji imaju negativan utjecaj na mrežni napon, kvaliteta električne energije je podrobno opisana preporukama, koje definiraju referentne tehničke parametre napona i/ili struje i dozvoljeno odstupanje od tih parametara, kojih se treba držati. Intenzitet smetnji, što ih određeno trošilo izaziva, može se kvantitativno utvrditi jedino mjerenjem. Cilj mjerenja je da se utvrdi utjecaj smetnji na druge potrošače, te je uobičajeno da se mjerenje struje provodi u najbližem zajedničkom čvorištu iz kojega se, osim trošila koje izaziva smetnje, napajaju i drugi potrošači. Mjerenje napona obično ne daje reprezentativne podatke, prvo zato što je relativni intenzitet smetnje u naponu bitno manji nego u struji, i drugo, zato što ne postoji izvjesnost da su u mjerenom naponu sadržane smetnje izazvane radom promatranog trošila, a ne još i radom nekih drugih trošila. Čak ni uspoređivanjem rezultata dobivenih mjerenjem spektra napona prije i nakon uključivanja promatranog trošila nije moguće pouzdano zaključiti veličinu udjela tog trošila u pojavi ukupne smetnje. U neposrednoj blizini trošila koje generira smetnje, smetnje su najintenzivnije, a opadaju udaljavajući od izvora smetnje. Iz toga slijedi da se analize smetnji uglavnom mogu ograničiti na neposrednu okolinu mjesta gdje nastaju. Isto tako, mjere za suzbijanje smetnji trebaju se primijeniti na mjestu njihovog nastanka i, ako su djelotvorne, smetnja je sigurno suzbijena u cijeloj mreži. U okviru projekta provedena su mjerenja i teoretska analiza strujnih i naponskih harmonika i kvalitete električne energije u dva objekta HT-a. Nakon opisa osnovnih pokazatelja kvalitete električne energije pokazano je kakav utjecaj na kvalitetu imaju različite vrste trošila. Na modelima trošila i postrojenja provedene su simulacije EMTP-RV programom, te su izračunati parametri kvalitete električne energije. Dan je prijedlog mogućih mjera za poboljšanje kvalitete električne energije, u slučaju da se eliminacijom viših harmonika struje žele smanjiti ukupni gubici, ili ako bi se stanje kvalitete električne energije u budućnosti pogoršalo. Na kraju je pokazan jednostavan način analize potrošnje električne energije, kakvim se odmah dade uočiti prekomjerna potrošnja jalove električne energije i tako izbjeći njeno dodatno plaćanje.

viši strujni i naponski harmonici ; kompenzacija jalove snage ; proračuni i mjerenja kvalitete električne energije

nije evidentirano

engleski

Higher current and voltage harmonics and compensation of reactive power

nije evidentirano

higher current and voltage harmonics ; reactive power compensation ; calculations and measurements of power quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Viši strujni i naponski harmonici i kompenzacija jalove električne energije

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika