Hrvati protiv GM hrane (CROSBI ID 781862)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Vrček, Valerije
hrvatski
Hrvati protiv GM hrane
Hrvatska agencija za hranu (HAH) izradila je i objavila dijelove opsežne studije »Percepcija i stavovi potrošača na području Republike Hrvatske vezano za problematiku GM hrane«. Prethodno je istraživanje provedeno prije sedam godina pa je moguća usporedba rezultata i procjena promjene stajališta javnosti o rizicima GM hrane. Istraživanje su proveli djelatnici Znanstvenoga odbora za hranu koja sadrži GMO i suradnici Instituta »Ivo Pilar« u Zagrebu, a u studiju su uključili 800 ispitanika. To je nešto manje od standardnoga broja (1000 ljudi) u sličnim istraživanjima na razini Europske unije u sklopu anketnih projekata »Eurobarometer«. No uzorak je dovoljno reprezentativan, svi su ispitanici bili stariji od 15 godina i svi su čuli za pojam i problem GM hrane. Stoga njihovi odgovori na temeljna pitanja otkrivaju relevantna stajališta i raspoloženje Hrvata prema GM hrani. Više od 70 posto ispitanika smatra genetički modificiranu hranu važnim životnim pitanjem. Prema istraživanju je 80, 7 posto ispitanika zabrinuto zbog mogućih rizika od GMO-a u hrani i pićima. Taj je postotak veći od udjela ispitanika zabrinutih zbog prehrambenih aditiva (77, 9 %), plastične ambalaže (75 %), bakterija (74, 6 %) ili nanočestica (64, 8 %) u hrani. Slični su rezultati dobiveni na razini Europske unije u istraživanju »Eurobarometer 354« koje je provedeno 2010. godine. U oba su istraživanja svi ispitanici najviše zabrinuti zbog ostataka pesticida u voću i povrću (72 % u EU-u, 85, 9 % u Hrvatskoj).
GMO, hrana, EFSA, Hrvatska agencija za hranu, anketa
nije evidentirano
engleski
Croats against GM food
nije evidentirano
GMO, food, EFSA, Croatian food agency, questionnaire
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Glas Koncila
2018.
nije evidentirano
objavljeno
Povezanost rada
Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti), Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kemija