Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 920227

Uloga religioznosti u odnosu samostišavanja i zadovoljstva brakom


Šeremet, Ana; Merkaš, Marina
Uloga religioznosti u odnosu samostišavanja i zadovoljstva brakom // 1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara (ur.).
Zagreb: Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017. str. 87-87 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Uloga religioznosti u odnosu samostišavanja i zadovoljstva brakom
(The role of religiosity in the relation between self- silencing and satisfaction with marriage)

Autori
Šeremet, Ana ; Merkaš, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta - Knjiga sažetaka / Merkaš, Marina ; Brdovčak, Barbara - Zagreb : Hrvatsko katoličko sveučilište, 2017, 87-87

ISBN
9789538014161

Skup
1.međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 7-8.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Samostišavanje, religioznost, zadovoljstvo brakom, kompenzacijski model religioznosti
(Self-silencing, religiosity, satisfaction with marriage, compensation model of religiosity)

Sažetak
Na temelju Sullivanina (2001) kompenzacijskog modela religioznosti, a za potrebe ovog rada, postavljen je teorijski model prema kojemu visoka razina religioznosti može oslabiti ili poništiti negativnu povezanost samostišavanja i zadovoljstva brakom. U skladu s tim, cilj je ovog rada empirijska provjera pretpostavljenog moderatorskog učinka religoznosti na povezanost samostišavanja i zadovoljstva brakom. U radu su korišteni podatci prikupljeni od 163 bračna para. Samostišavanje je ispitano Skalom samostišavanja (Jack i Dill, 1992), religioznost Skalom zajedničkih religijskih aktivnosti supružnika (Mahoney i sur., 1999), a zadovoljstvo brakom Skalom zadovoljstva brakom (Ćubela Adorić i Jurević, 2007). Provedeno je šest moderatorskih analiza korištenjem programa Process macro za SPSS (Hayes, 2012), odnosno postavljeni teorijski model empirijski je provjeravan posebno na uzorku žena i muškaraca te korištenjem odgovora oba supružnika u istom modelu. Rezultati su pokazali kako je sudjelovanje u zajedničkim religijskim aktivnostima značajan prediktor zadovoljstva brakom i kod žena i kod muškaraca, a kod žena se još kao značajan prediktor zadovoljstva brakom pokazalo i samostišavanje. Odnosno, žene i muškarci koji zajedno sa svojim supružnikom učestalo sudjeluju u religijskim aktivnostima te žene koje se manje samostišavaju su ujedno i zadovoljniji svojim brakom. Od svih testiranih modela, jedino se model u kojem je pretpostavljen moderatorski učinak ženine procjene sudjelovanja u zajedničkim religijskim aktivnostima na povezanost samostišavanja muškarca i zadovoljstva brakom žene pokazao značajan. Kod žena koje procjenjuju da imaju srednju i visoku razinu sudjelovanja u zajedničkim religijskim aktivnostima sa supružnikom negativna povezanost samostišavanja njihovih supruga i njihova zadovoljstvom brakom se u određenoj mjeri smanjuje, odnosno slabi. U radu se raspravlja o religioznosti kao mogućem zaštitnom čimbeniku za bračnu kvalitetu kod žena te se daju preporuke za daljnja istraživanja područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Marina Merkaš, (291981)