Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 92021

Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske


Šimundić, Borislav; Krešić, Greta
Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske // Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet u Osijeku, 2002. str. 91-102 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Nutriciona valorizacija namirnica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske
(Nutritional valorization of food originating from continental part of Croatia)

Autori
Šimundić, Borislav ; Krešić, Greta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet u Osijeku, 2002, 91-102

Skup
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 7-8.06.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dijetetske namirnice; povrće; voće; uravnotežena prehrana; žitarice
(Cereals; dietetic food; fruits; vegetables; well-balance diet)

Sažetak
Danas je većina turista dobro upoznata sa principima pravilne uravnotežene prehrane i veliku pozornost obraća činjenici gdje, kada, kako i zašto konzumira određenu vrstu hrane. Razlozi takve osvještenosti su dvojaki; prvo u stalnom su porastu pojave kroničnih nezaraznih bolesti (ateroskleroza, dijabetes, hipertenzija, pretilost i sl.), a s kojima turisti već dolaze i žele ih imati pod kontrolom. Poznata je veza tih bolesti i nepravlinih prehrambenih i životnih navika. Osim toga, različiti mediji svakodnevno prezentiraju informacije vezane uz rizike nepravilne prehrane. Zbog navedenog neophodno je u okviru ponude hrane turistima što više pratiti nutricionostičke trendove neprekidno usklađujući ponudu hrane sa potrebama i zahtjevima gostiju. Pritom kod odabira namirnica osim njihove nutritivne vrijednosti, pažnju treba posvetiti i njihovom porijeklu i uvjetima uzgoja, načinu pripreme te zastupljenosti namirnica namijenjenih populacijama sa posebnih prehrambenim potrebama. Cilj rada je istaknuti prednosti namirnica iz kontinentalnog dijela Hrvatske te njihov potencijal u unapređivanju turističke ponude.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
010008

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek