Dobra higijenska praksa u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 417429)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Radman, Pamela
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Dobra higijenska praksa u prehrambenoj industriji
Dobra higijenska praksa (DHP) u prehrambenoj industriji osigurava kvalitetno i sigurno poslovanje i rukovanje hranom. Glavni elementi dobre higijenske prakse su higijena, čišćenje i dezinfekcija. Higijenska praksa temelji se na primjeni HACCP - a, a u slučaju da se ne može primjeniti HACPP primjenjuju se načela dobre proizvođačke, poljoprivredne i veterinarske prakse. Da bi se proizveo zdravstveno i higijenski i spravan proizvod potrebno je kontrolirati svaku fazu proizvodnje, jer u svakoj fazi može doći do kontaminacije mikroorganizmima ili nekim drugim stranim tvarima. Sredstva i prostorije za osobnu higijenu moraju biti raspoloživi i lako dostupni, da bi se održao odgovarajući stupanj osobne higijene i izbjegli kako kontaminacija hrane, tako i kontaminacija zaposlenih. U ovom radu opisana je primjena DHP u ugostiteljstvu i u proizvodnji mesa i mlijeka.
HACCP ; dobra higijenska praksa ; higijena ; čišćenje ; dezinfekcija
nije evidentirano
engleski
Good hygiene practice in the food industry
nije evidentirano
HACCP ; good hygiene practice ; hygiene ; cleaning ; disinfection
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
28.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek