Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz pšenice metodom odzivnih površina (CROSBI ID 417382)

Ocjenski rad | diplomski rad

Karakaš, Martina Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz pšenice metodom odzivnih površina / Bucić-Kojić, Ana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Karakaš, Martina

Bucić-Kojić, Ana

hrvatski

Optimiranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz pšenice metodom odzivnih površina

U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (30, 60 i 90 °C), sastava otapala (30, 60 i 90% etanol, v/v) i vremena ekstrakcije (10, 40 i 70 min.) te njihova interakcija na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari i flavonoida iz brašna cjelovitog zrna pšenice. Istraživanja su provedena na slijedećim uzorcima pšenice: Kutjevo d.d.(PK), Čakovečki mlinovi (PČM) i Belje (PB). Metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije u vodenoj kupelji za fenolne tvari: otapalo 58%-tni etanol, temperatura 83 °C i vrijeme 70 minuta. Pri navedenim optimalnim uvjetima modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari iznosio je: za PK 3, 7 mgGAE/gs.t., za PČM 3, 26 mgGAE/gs.t. te za PB 3, 35 mgGAE/gs.t.. Određeni optimalni uvjeti ekstrakcije za flavonoide su: otapalo 90%-tni etanol ; temperatura 44 °C i vrijeme 70 minuta, pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih flavonoida iznosio: za PK 2, 42 mgCE/gs.t., PČM 2, 2 mgCE/gs.t. te PB 2, 63 mgCE/gs.t.. Ekstrakcijom fenolnih spojeva u vodenoj kupelji (pri optimalnim uvjetima radi provjere uspješnosti optimiranja) dobiveni su maseni udjeli ukupnih fenolnih tvari: PK 3, 67 mgGAE/gs.t., PČM 3, 33 mgGAE/gs.t. i PB 3, 33 mgGAE/gs.t, a udio flavonoida je iznosio: PK 2, 36 mgCE/gs.t., 2, 55 mgCE/gs.t., PČM i 2, 65 mgCE/gs.t. PB. Ekstrakcija na univerzalnom sustavu za ekstrakciju (Büchi-LSV) je provedena standardnom Soxhlet metodom (s ciljem prevođenja ekstrakcije u veće mjerilo) pri čemu je udio ukupnih fenola bio: PK 2, 42 mgGAE/gs.t., PČM 2, 24 mgGAE/gs.t. i PB 2, 32 mgGAE/gs.t., a udio flavonoida: PK 2, 82 mgCE/gs.t., 2, 54 mgCE/gs.t., PČM i 2, 53 mgCE/gs.t. za PB. Eksperimentalni rezultati dobiveni pri navedenim optimalnim uvjetima ekstrakcije pokazali su dobra slaganja s podacima predviđenim kvadratnim modelom.

pšenica ; kruto-tekuća ekstrakcija ; fenolne tvari ; flavonoidi ; metoda odzivnih površina

nije evidentirano

engleski

Optimizaction of solid-liquid extraction process of the phenolic compounds from wheat using response surface methodology

nije evidentirano

wheat ; solid-liquid extraction ; phenolic compounds ; flavonoids ; response surface metology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

11.04.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija

Poveznice